ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Η ΕΕ δεν θα αποδεχτεί στρατεύματα και εγγυήσεις

Ενωμένες όσο ποτέ στο παρελθόν είναι αυτή την περίοδο η Ελλάδα και η Κύπρος ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται τη Κύπρο προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστμου για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. 
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι οι θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι και θέσεις της ΕΕ και ότι το μέτρο ειλικρίνειας της Τουρκίας περνά από την ΕΕ η οποία δεν μπορεί να αποδεχτεί ούτε στρατεύματα αλλά ούτε και εγγυήσεις.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε προσωπικά τον κ.Αναστασιάδη για το βάρος που σηκώνει στις διαπραγματεύσεις. 
Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την στάση στήριξης του ιδίου αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης για την άψογη συνεργασία, σημειώνοντας πως αυτό που επιδιώκεται είναι η επίτευξη μίας λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που να μην μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς την ανάγκη εγγυήσεων και παρουσίας στρατού από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Κάλεσε επίσης την Τουρκία να σταματήσει την ρητορική των απαράδεκτών θέσεων και να καταθέσει τις θέσεις της στα κεφάλαια που την αφορούν, αυτά, δηλαδή, της ασφάλεια και των εγγυήσεων.