LIFESTYLE

Κότσιρας: Οι πρωθυπουργοί δε δικαιούνται να έχουν αυταπάτες

Γράφει: Μαρκέλλα Σαράιχα

Ευγενικός με μεστό λόγο και πολιτική άποψη, ο Γιάννης Κότσιρας μίλησε για όλα, αποκαλύπτοντας άγνωστα σημεία της ζωής του. Φύση αισιόδοξος άνθρωπος διανύει την πιο όμορφη κι ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του, δίπλα στην σύζυγό του, που -όπως λέει- δεν θα υπήρχε καλύτερη και τραγουδάει στον μονάκριβο γιο του, το αγαπημένο του τραγούδι -το οποίο, μάλιστα, έχει διαλέξει ο μικρός!

Θεωρεί  ιστορική τη  συνεργασία του με Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιώργο Νταλάρα και Γιάννη Ζουγανέλη, στην Ακτή Πειραιώς, και τονίζει ότι οι εμφανίσεις τους θα παραταθούν, λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού! Δεν του αρέσουν καθόλου οι ταμπέλες και δεν θεωρεί τον εαυτό του έντεχνο καλλιτέχνη.

Στη συζήτηση μού είπε, ακόμη, πώς έγινε τραγουδιστής και ποιος ήταν ο άνθρωπος που τον πήγε στην Ευανθία Ρεμπούτσικα και στην Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Παραδέχεται ότι ψήφισε Σύριζα την πρώτη φορά μόνο, ενώ θεωρεί πως αν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλές προθέσεις, ωστόσο σημειώνει ότι έκανε δύο σημαντικά λάθη.

Μ.Σ Βλέπουμε παντού  γύρω μας την κρίση. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι στα χρόνια που είναι στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας , τα πράγματα χειροτέρεψαν.  Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Γ.Κ «Σε ποιο επίπεδο χειροτέρεψαν»;

Μ.Σ Για παράδειγμα στην υπερφορολόγηση.

Γ.Κ «Από την ώρα που θεωρήσαμε ως Έλληνες ότι θέλουμε μνημόνια και την Ευρώπη με τη μορφή που έχει πάρει, δηλαδή την ιμπεριαλιστική, δε νομίζω ότι είναι κάτι το μη αναμενόμενο. Ναι είναι σκληρό, ναι είναι ανυπόφορο, ναι είναι καταστροφικό, αλλά είναι και λίγο επιλογή μας. Όταν έρχεται κάποιος και σου λέει ¨εγώ θα σε βάλω στα μνημόνια, θα συνεχίσω αυτήν την πολιτική, θα συνεχίσω να σε φορολογώ και να σε καταπιέζω¨, κι εσύ τον ψηφίζεις…υπό αυτήν την έννοια σαφώ ς χειροτέρεψαν τα πράγματα, τα δύο τελευταία χρόνια, και θα χειροτερέψουν και τα επόμενα 10 χρόνια. Κι ο Τσίπρας να μην είναι πάνω και να βγει, ας πούμε ο Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος, εφόσον ακολουθήσουν την ίδια πολιτική, φυσικά θα χειροτερεύει η ζωή».

Μ.Σ Αναφέρθηκα στον Αλέξη Τσίπρα, γιατί ήταν ο μόνος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, ο οποίος προτού εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, έταξε πράγματα τα οποία τελικά δεν έκανε.

Γ.Κ «Δεν ήταν ο μόνος που το έκανε αυτό. Όλοι το έκαναν. Θυμάμαι τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο θεωρώ από τους πιο εργατικούς που πέρασαν, να είναι αντιμνημονιακός πριν. Κι αυτός για να σκίσει τα μνημόνια φώναζε. Μέσα σε μία νύχτα έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών. Το ίδιο έκανε κι ο Τσίπρας. Το ίδιο  έκαναν οι περισσότεροι. Δεν έχω καμία αντίρρηση ότι αυτό που ζούμε είναι βίαιο, και δυστυχώς το χειρότερο όλων και με την σφραγίδα αυτή τη φορά του νεότερου, του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι μάθαμε να συνηθίσουμε την ιδέα ότι τα ψέματα είναι αυτά που πρέπει να ψηφίζουμε».

Μ.Σ Εσείς  πιστέψαμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Γ.Κ «Είχα τις επιφυλάξεις μου. Την πρώτη φορά μπορώ να πω ότι τον ψήφισα, τη δεύτερη όχι. Μόλις είδα ότι το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε με  κάτι που δεν ορίζεται από τον ίδιο. Εγώ θεωρώ γενικότερα στην πολιτική μας ότι δεν είναι πρόβλημα κομμάτων. Από κόμματα έχουμε πολλά. Το πρόβλημά μας είναι τα πρόσωπα. Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουμε ικανά πρόσωπα να διαχειριστούν την τόσο μεγάλη κρίση».

Μ.Σ Απλά οι περισσότεροι έδωσαν την ψήφο τους στον Τσίπρα γιατι θεώρησαν ότι ήταν ένας νέος άνθρωπος που δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν με σκάνδαλα, όπως οι παλαιότεροι πολιτικοί, και θα μπορούσε να πετύχει πολεμώντας. Πράγμα που διαψεύστηκε στο τέλος.

Γ. Κ « Όλοι διαψευστήκαμε. Και οι ίδιοι διαψεύστηκαν. Εγώ δεν έχω ξανακούσει πρωθυπουργό να λέει ‘’ είχαμε αυταπάτες ‘’. Θα επαναλάβω αυτό που είχε πει ο Μίλτος Πασχαλίδης. Ο λαός επιτρέπεται να έχει αυταπάτες , οι πρωθυπουργοί ποτέ. Οι διοικητές μιας χώρας δεν επιτρέπεται να έχουν αυταπάτες. Όταν είσαι στον πόλεμο, γιατί μιλάμε για μια εμπόλεμη κατάσταση, ο στρατιώτης μπορεί να μην έχει συνολική εικόνα, ο διοικητής του τάγματος όμως δεν επιτρέπεται να μην ξέρει ποιος είναι ο αντίπαλος».

Μ.Σ Θεωρείτε ότι μπορεί να έφταιξαν οι συνεργάτες του;

Γ.Κ «Αυτό δεν μπορώ  να το ξέρω, δεν ήμουν στην κυβέρνηση κι ούτε παρακολουθούσα ιδιαίτερα τα πράγματα. Θεωρώ ότι υπήρξε μία ομάδα αρχικά, η οποία στήριζε την ιδέα της απεμπλοκής από τα μνημόνια. Για  κάποιο λόγο που ξέρουν καλύτερα μέσα στον Σύρζα, αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο -έτσι έφυγαν οι περισσότεροι. Είτε λέγονταν Βαρουφάκης, είτε Κωνσταντοπούλου είτε Λαφαζάνης. Έφυγαν όσοι πίστευαν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η Ελλάδα μέσα στα μνημόνια. Απέμεινε ένας ΣΥΡΙΖΑ καθαρά μνημονιακός».

Μ.Σ Θα μπορούσε όμως η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν και συνεχίζει και βρίσκεται; Δε θα σήμαινε αυτό μία μεγάλη καταστροφή;

Γ.Κ «Εννοείται μεγαλύτερη από αυτή που ζούμε»;

Μ.Σ Ναι

Γ.Κ «Δεν το ξέρω. Αν είχαμε φύγει  από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από το 2010 που έπεσε η πρώτη φορά στο τραπέζι το δημοψήφισμα, δεν ξέρω αν σήμερα θα υπήρχαν άνθρωποι στο δρόμο, που χάνουν τα σπίτια τους και ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια. Δεν ξέρω αν έχουμε φτάσει στον πάτο, αλλά θα τον φτάσουμε παρά πολύ σύντομα. Νομίζω ότι ζούμε μία πολύ πολύ μεγάλη καταστροφή. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα ήταν μεγαλύτερη αν ήμασταν εκτός Ευρώπης. Δεν είμαι ούτε πολιτικός αναλυτής, ούτε οικονομολόγος ούτε τίποτα»

Μ.Σ  Ποια πιστεύετε ότι είναι τα λάθη του πρωθυπουργού;

Γ.Κ «Το μεγαλύτερο λάθος του είναι ότι δεν πίστεψε το λαό του. Το λαό της Ελλάδας, τους Έλληνες. Δεν τον εμπιστεύτηκε. Και το χειρότερο είναι ότι μέσα στη θητεία αυτών των 2 ετών επιβεβαίωσε, δυστυχώς, τους χειρότερους ισχυρισμούς των αντιπάλων του. Αυτά τα δύο είναι τα μεγαλύτερά του λάθη. Και πάλι σας λέω δεν ξέρω τι επιλογές είχε, τι πιέσεις δέχθηκε. Θυμάμαι τον Γιώργο Παπανδρέου να βγαίνει στις Βρυξέλλες κατάχλωμος και να ζητάει δημοψήφισμα, θυμάμαι τον Σαμαρά να βγαίνει με το μάτι του προβληματικό, θυμάμαι τον Τσίπρα να βγαίνει με έρπη και κρίσεις πανικού. Δεν ξέρω τι τους συμβαίνει εκεί πέρα που πηγαίνουν. Προφανώς δέχονται κάποιες πιέσεις που χρειάζεται να έχεις πολύ μεγάλο σθένος για να ανταπεξέλθεις απέναντι σε αυτούς  -και απ΄ό,τι φαίνεται οι δικοί μας πολιτικοί δεν το έχουν».

Μ.Σ Και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έταξε πολλά για να βγει στην  κυβέρνηση σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό λαό, που είχε ανάγκη να  πιστέψει. Θεωρείτε ότι εννοούσε αυτά που έλεγε πως θα κάνει ή ήξερε καλά το βρώμικο παιχνίδι της πολιτικής;

Γ.Κ «Πιστεύω ότι οι καλές προθέσεις υπήρχαν. Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Απλά δεν υπήρξε πολιτικό σθένος και σωστή αυτοκριτική, έτσι ώστε να πει ότι ¨ναι, έκανα λάθος¨. Δεν ξέρω τι συμβαίνει όταν πηγαίνουν στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί μας. Προσωπικά, πάντως, αν ανέβαζα μία παράσταση που δεν ήταν καλή, δεν θα τη συνέχιζα. Δεν γίνεται να είσαι πρωθυπουργός παντός καιρού».

Μ.Σ Θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερο να είχε παραιτηθεί;

Γ.Κ «Πριν από τις εκλογές. Όταν βγήκε από τις Βρυξέλλες κι ήξερε την όλη εικόνα, πιστεύω ότι έπρεπε να πει «λοιπόν μάγκες, αυτά που θέλουν δεν μπορούν να γίνουν, δεν μπορούμε εμείς να εφαρμόσουμε αυτήν την πολιτική, ας αφήσουμε αυτούς που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά του νεοφιλελεύθερου καλύτερα από μένα». Γιατί αυτή τη στιγμή αυτό έχουμε. Έχουμε κάποια πρόσωπα τα οποία ιδεολογικά είναι αντίθετα στον νεοφιλελευθερισμό, αλλά τα εφαρμόζουν. Είναι σαν να βάζεις έναν ποδοσφαιριστή να παίζει μπάσκετ. Ε, δε θα το  κάνει ποτέ σωστά»

Μ.Σ Έχετε αποφασίσει τι θα ψηφίσετε;

Γ.Κ «Δυστυχώς όχι. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανείς που να με καλύπτει και να μπορεί να με πείσει, πλέον. Μία πολύ μεγάλη ζημιά που έγινε την τελευταία 5ετία, και βάζω μέσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι ότι η πολιτική σκηνή έχασε εντελώς όποια αξιοπιστία της είχε απομείνει. Βλέπεις ακόμη και στο ίντερνετ και στα σχόλια, το μίσος που έχει η κοινωνία απέναντι στους πολιτικούς».

Μ.Σ  Πιστεύετε ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκλεχθεί πρωθυπουργός , δε θα αλλάξουν τα πράγματα;

Γ.Κ «Πιστεύω ότι θα είναι ακόμη χειρότερα. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτοί θα πιστεύουν αυτό που κάνουν. Δηλαδή, όταν θα βγαίνουν και θα λένε ¨εμείς θα πάμε τις συντάξεις στα 250 ευρώ¨, θα το κάνουν με χαρά και θα ξέρουν και τον τρόπο. Αυτοί δεν ξέρουν ούτε τον τρόπο ούτε το κάνουν με χαρά, οπότε θα γίνει ακόμη χειρότερο το σκηνικό».

Μ.Σ Τι έφταιξε στην Ελλάδα και δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα; Έχουμε ακόμη τους ανθρώπους να ψηφίζουν με βάση ποιος πολιτικός θα βολέψει το παιδί του, το εγγόνι του στο δημόσιο.

Γ.Κ «Έτσι έχουμε μεγαλώσει γενιές και γενιές. Δυστυχώς, οι παλαιότεροι πολιτικοί που θαύμαζα πολύ για το πολιτικό τους σθένος, μιλάω για τον μεγάλο τον Καραμανλή και τον μεγάλο Παπανδρέου είχαν μεγάλες ευκαιρίες να αλλάξουν το ελληνικό κράτος προς το καλύτερο. Πράγμα που δεν έκαναν. Αντιθέτως, μπήκαν στη διαδικασία της ρουσφετολογίας, της οικογενειοκρατίας, του πελατειακού κράτους. Το ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι νεότεροι. Αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα τους ψήφιζε ο κόσμος. Οπότε, κάπως έτσι εκπαιδεύτηκαν γενιές ανθρώπων. Χάσαμε τον πολιτικό μας πολιτισμό δυστυχώς, τον πολιτισμό μας, και εντέλει τώρα χάνουμε και τον εαυτό μας. Αυτό έχει συμβεί».

aixmi.gr