ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τι είναι το Ρολόι της Αποκάλυψης που προβλέπει τη συντέλεια

Η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ήταν το γεγονός που έκανε τους δείκτες στο "Ρολόι της Αποκάλυψης να μετακινηθούν ακόμη πιο κοντά στα μεσάνυχτα που συμβολίζουν το τέλος της ανθρωπότητας. 
Οι δείκτες του ρολογιού μετακινήθηκαν κατά 30 δευτερόλεπτα πιο μπροστά και πλέον δείχνουν 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, γνωστοποίησαν οι επιστήμονες, αναφέροντας μεταξύ των λόγων που οδήγησαν σε αυτό την εμπρηστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. 

Το ρολόι των σοφών 

Το Ρολόι της Αποκάλυψης ένα ουσιαστικά εικονικό ρολόι που δείχνει πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην καταστροφή ήταν μια ιδέα κορυφαίων πυρηνικών επιστημόνων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο πλανήτης έμπαινε στην πυρηνική εποχή, με πολύ νωπή ακόμη την φρίκη των ολοκαυτωμάτων στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Από τότε, κάθε φορά που οι επιστήμονες αισθάνονται ότι μια εξέλιξη είναι αρνητική, μετακινεί τους δείκτες πιο κοντά στα μεσάνυχτα και εξηγεί τους λόγους, προειδοποιώντας για τις συνέπειες των γεγονότων. 

Η λειτουργία του Ρολογιού αλλά και οι μετακινήσεις των δεικτών του εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πυρηνικές απειλές, οι πολιτικές εξελίξεις, η κλιματική αλλαγή, οι δείκτες βιο-ασφάλειας και βιολογικής τρομοκρατίας, ακόμα και επεισόδια κυβερνοπολέμου και εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. 

Το Ρολόι έχει την ιδιαιτερότητα ότι οι δείκτες του μπορούν να μετακινηθούν, όχι μόνο πιο κοντά στο σημείο της καταστροφής αλλά και να απομακρυνθούν από αυτό. Για παράδειγμα, το 1991, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το Ρολόι είχε μετακινηθεί 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ το 1953 με την ξέφρενη κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών και την δημιουργία της βόμβας υδρογόνου, η ανθρωπότητα απείχε μόλις 2 λεπτά από το τέλος της. 

Το 2016 το ρολόι παρέμεινε σταθερό στα 3 λεπτά, καθώς οι κίνδυνοι που απειλούσαν την οικουμένη ήταν πολλοί: τρομοκρατία, πυρηνικές απειλές, κυβερνοπόλεμος και κλιματική αλλαγή. Με τον Τραμπ στην εξουσία, οι δείκτες μετακινήθηκαν δυόμισι λεπτά πριν το τέλος.