ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθωώθηκε για το καπνογόνο ο γιος του Μπαλτάκου

Η δικαστική περιπέτεια για τον 29χρονο Δημήτρη Μπαλτάκο άρχισε όταν αποκαλύφθηκε -το 2014- η φωτογραφία του νεαρού να κρατά αναμμένο πυρσό σε γήπεδο. Ο 29χρονος αξιωματικός του Λιμενικού και πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας τη στολή του, ενώ συνήγορός του ήταν ο πατέρας του. «Αρνούμαστε την κατηγορία, γιατί δεν υπήρχε καμία πρόθεση για ρίψη φωτοβολίδας και έναρξη επεισοδίων. Επίσης, υπάρχει επιστολή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός που λέει ότι συμμετείχε σε ομάδα περιφρούρησης. Αυτές συγκροτούνται για την απομάκρυνση κροτίδων και για να διαφυλαχθεί η κατάσταση. Ουδέποτε δημιούργησε επεισόδιο» είπε ο Τάκης Μπαλτάκος υπερασπιζόμενος το παιδί του.
Στο δικαστήριο αναγνώσθηκε κατάθεση του Θ.Γ., υπεύθυνου ασφαλείας του αγώνα όπου έγιναν τα επεισόδια, στην οποία ανέφερε ότι «ο Δημήτρης Μπαλτάκος προσομοιάζει με το άτομο στη φωτογραφία και πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο». Στο βήμα του μάρτυρα προσήλθε ο αστυνομικός που ήταν τότε προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας: «Το περιστατικό σημειώθηκε στον αγώνα Παναθηναϊκός – Αρης. Ηταν δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, όταν έγινε ρίψη αντικειμένων στον χώρο από τις κερκίδες. Πέντε λεπτά διήρκεσαν τα επεισόδια. Εγιναν συλλήψεις, αλλά δεν ήταν ο κατηγορούμενος».

Πρόεδρος: Υπάρχει φωτογραφία που φαίνεται κάποιο άτομο να κρατάει καπνογόνο. Αναγνωρίζετε τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αναγνωρίσω από τη φωτογραφία.

Τ. Μπαλτάκος: Κάνατε συλλήψεις, προσαγωγές, εκείνη την ημέρα; Αν είχε παρανομήσει, δεν θα τον είχατε συλλάβει;

Μάρτυρας: Ε, βέβαια.

Τ. Μπαλτάκος: Γιατί έχει το καπνογόνο σε αυτή τη θέση; (Σ.σ.: δείχνει τον τρόπο).

Μάρτυρας: Η ομάδα περιφρούρησης πήγαινε τα καπνογόνα σε μια τάφρο δύο μέτρων, που έχει απόσταση ενάμισι μέτρο από την κερκίδα. Τα έπαιρναν από το ταρτάν στο γήπεδο και τα πετούσαν εκεί.

Πρόεδρος: Το έγκλημα συνίσταται στην κατοχή.

Τ. Μπαλτάκος: Ε, να υπάρχει κάποια πρόθεση όμως! Οταν δημιουργούσε ο Παναθηναϊκός εκ των ενόντων ασφάλεια, ήταν κάπου εγγεγραμμένοι;

Μάρτυρας: Οχι, τους έδιναν απλώς γιλέκα.

Στην απολογία του ο Δημήτρης Μπαλτάκος υποστήριξε ότι μάζεψε τη φωτοβολίδα για να την απομακρύνει: «Ημουν σε μια ομάδα που βοηθά επικουρικά το έργο της ασφαλείας. Φορούσα το κίτρινο γιλέκο και -για δική μου ατυχία- με πιάνει η φωτογραφία όταν σηκώνω το καπνογόνο για να το πετάξω. Αν ήταν μισό εκατοστό πιο εκεί, θα φαίνονταν τα ΜΑΤ που ήταν δίπλα. Αν το αδίκημα είναι και μόνο η κατοχή, τότε κανείς δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στο γήπεδο ή όπου αλλού. Δεν με ταυτοποιούν, αλλά, νομίζω, εγώ είμαι στη φωτογραφία. Μάλλον είμαι εγώ! Εγώ την πήρα για να τη σβήσω στην τάφρο».

Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του νεαρού -κάτι που υιοθέτησε η έδρα- ως εξής: «Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και την έκθεση εξέτασης, όπου αναφέρεται ότι οι φωτογραφίες έχουν χαμηλή ποιοτική επάρκεια, δεν επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για τον κατηγορούμενο».

espressonews.gr