ΓΥΝΑΙΚΑ

Το γάλα θέλει μέτρο, ειδικά αν είσαι γυναίκα

Μπορεί το γάλα να θεωρείται γενικά πολύ υγιεινό και απαραίτητο να το εντάσσουμε στη διατροφή μας, όμως, νέα σουηδική έρευνα προτείνει ότι θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο, ειδικά οι γυναίκες.

Σύμφωνα συγκεκριμένα με την μελέτη η οποία διεξήχθη απ’ το Uppsala University και το Karolinska Institute στην Στοκχόλμη, οι άνθρωποι οι οποίοι πίνουν πολύ γάλα έχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, μάλιστα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες.

Οι ερευνητές δήλωσαν:

Σε μια προηγούμενη μελέτη παρατηρήσαμε ότι ένα υψηλό επίπεδο κατανάλωσης γάλακτος συνδέεται με πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πράγματι μια διαφορά μεταξύ των φύλων, κάτι το οποίο είναι κάτι που δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 106.000 ατόμων και απέδειξε ότι όσοι πίνουν πολύ γάλα δεν προστατεύουν τελικά καλύτερα τα κόκαλά τους απ’ την οστεοπόρωση και μάλιστα η μελέτη έδειξε ότι στις γυναίκες το γάλα προκαλεί μάλιστα το αντίθετο αποτέλεσμα.

Για τις γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον τρία ποτήρια γάλα και τρώνε φρούτα και λαχανικά το πολύ μία φορά την ημέρα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από ό, τι για τις γυναίκες που πίνουν μέχρι ένα ποτήρι γάλα την ημέρα και τρώνε φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα.

Οι γυναίκες που πίνουν τρία ποτήρια γάλα την ημέρα και τρώνε φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα αποδείχθηκε ότι υπάρχει ακόμα 60% υψηλότερος κίνδυνος για θάνατο σε σύγκριση με τις γυναίκες που καταναλώνουν την ίδια ποσότητα φρούτων και λαχανικών, αλλά πίνουν λίγο ή καθόλου γάλα.

Το ίδιο ποσοστό για τους άνδρες είναι, όμως, μόλις στο 30%. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, η ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουν δεν φαίνεται να μεταβάλλει σημαντικά τα αποτελέσματα.