ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλπάζει το μπούλινγκ στα σχολεία της Καλαμάτα – Καταγγέλθηκαν 25 κρούσματα

Τις σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει ο σχολικός εκφοβισμός στα σχολεία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Καλαμάτας. Σύμφωνα με αυτά, μόνο στο Δήμο Καλαμάτας, από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα έχουν καταγγελθεί 25 κρούσματα σχολικού εκφοβισμού εκ των οποίων τα επτά έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία και τον εισαγγελέα!

Από τις 25 αναφορές που εντάσσονται στη γενική κατηγορία του σχολικού εκφοβισμού οι 15 αφορούσαν την πρωτοβάθμια και οι 10 τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συμπαραστάτης του Δημότη Δικηγόρος Γιώργος Φερετζάκης μετά τις σχετικές καταγγελίες που έγιναν στην υπηρεσία του διαπίστωσε πως τα σχολεία είχαν καταβάλει προσπάθειες (είχε ήδη επισκεφτεί το σχολείο σχολικός σύμβουλος), ενώ οι γονείς είχαν υπερβολικό άγχος και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους εκπαιδευτικούς για τη διαχείριση του θέματος.  

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι γονείς αντί να εξαντλήσουν τις προσπάθειες συμπαράστασης και υποστήριξης των παιδιών τους, που πιθανώς υφίσταντο επιθετικές – προσβλητικές συμπεριφορές από συμμαθητές τους ή να ζητήσουν τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και άλλων αρμόδιων παραγόντων της σχολικής κοινότητας για την επίλυση των προβλημάτων, στράφηκαν με διάφορους τρόπους κατά της διοίκησης του σχολείου, κατά εκπαιδευτικών, άλλων γονέων ή ακόμη και κατά των ίδιων των παιδιών που αναφέρονταν ως θύτες (π.χ. προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζήτησαν άμεσα τον πειθαρχικό έλεγχο εκπαιδευτικών ή την απομάκρυνση μαθητών από το σχολείο τους κ.α.).  

Σύμφωνα με τον συμπαραστάτη του Δημότη Καλαμάτας στην ανησυχία των γονέων συνέβαλε και η έλλειψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την καλύτερη διαχείριση εντάσεων, επιθετικών συμπεριφορών και πιθανών προβλημάτων στις οικογένειες των μαθητών.  

Πηγή: eleftheriaonline.gr