ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλάνο έκτακτης ανάγκης: Μυστική εισήγηση στα χέρια του Τσίπρα!

Σενάρια για plan b έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η αξιολόγηση δεν κλείσει άμεσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Επένδυση», μυστική εισήγηση για plan B έκτακτης ανάγκης φέρεται να έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρέδωσε πριν από λίγα 24ωρα έκθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύμφωνα με την οποία είναι εφικτό να εξασφαλίσει το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή των δόσεων του χρέους τον προσεχή Ιούλιο (α) με την αξιοποίηση του πλεονάσματος όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί μέχρι τον Μάιο, (β) με την αξιοποίηση των εσόδων κυρίως από την φορολογία και (γ) με το προσωρινό πάγωμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων πληρωμών.
Σε ότι αφορά μάλιστα την πρώτη πηγή εξοικονόμησης εσόδων, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του ειδικού λογαριασμού- το «μαξιλάρι» του μνημονίου, όπως χαρακτηρίζεται- στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην περίπτωση αυτή όπως εκτιμάται, εφόσον υπάρξει αίτημα του υπουργού Οικονομικών για την εκταμίευση του ποσού, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, δεν έχει περιθώρια «ανυπακοής».

«Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση να μην βάλει χέρι στα αποθεματικά των συνταξιούχων»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που προέρχονται από διαρροές της Κυβέρνησης, οι κ. Τσίπρας – Καμμένος ετοιμάζονται να επαναλάβουν το ίδιο καταστροφικό έργο του 2015: Εσωτερική στάση πληρωμών σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και δήμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Κάτι τέτοιο θα στραγγαλίσει την πραγματική οικονομία, θα βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, θα οδηγήσει σε νέα μείωση συντάξεων και θα εκτοξεύσει την ανεργία.
Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάλει χέρι στα αποθεματικά των συνταξιούχων.
Την προειδοποιούμε να μην το επιχειρήσει σε καμία περίπτωση».