ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Μαριούπολη ο Τέρενς Κουίκ – Επισκέπτεται την ελληνική μειονότητα

Με ιδιαίτερη συγκίνηση που σε αυτήν τη δύσκολη και εύθραυστη συγκυρία επισκέπτεται Έλληνας υπουργός τα χωριά τους, υποδέχτηκαν τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ και την ελληνική διπλωματική αποστολή οι Έλληνες της Ουκρανίας. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την  Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο.
 
Στο Τσερμαλίκ, το Γρανίτνοε και τη Σταροϊγνάτιβκα, όπου έφτασε μέσα από δύσβατους δρόμους με στρατιωτικά οδοφράγματα, ξεκίνησε επίσημα σήμερα η τριήμερη περιοδεία του κ. Κουίκ στα ελληνικά χωριά που βρίσκονται κατά μήκος της ζώνης των εχθροπραξιών. Ο υφυπουργός έφτασε στη Μαριούπολη νωρίς το πρωί με ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού από τη Ζαπορίτσα, όπου διανυκτέρευσε χθες βράδυ φτάνοντας από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Στην «πόλη της Παναγιάς» τον υποδέχθηκαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου της Μαριούπολης – το οποίο αποτελεί και τη μοναδική διπλωματική αρχή δυτικής χώρας στην πόλη – και μαζί αναχώρησαν για τους σημερινούς σταθμούς, το Τσερμαλίκ, το Γρανίτνοε και τη Σταροϊγνάτιβκα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο υφυπουργός στην αζοφική περιφέρεια.

Οι σύλλογοι των ελληνικών κοινοτήτων των χωριών, καθώς και πολλοί κάτοικοι τους, οι οποίοι βρίσκονται στην πιο ευαίσθητη οριογραμμή των εχθροπραξιών, προσέφεραν στον υφυπουργό Εξωτερικών ψωμί με αλάτι, όπως ορίζει το έθιμο φιλοξενίας, τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του εκεί και αφού του μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των εχθροπραξιών, τον οδήγησαν να επισκεφθεί τα σπίτια όπου είναι ορατά τα σημάδια του πολέμου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η υποδοχή της ελληνικής αποστολής στα σχολεία των χωριών, όπου τα παιδιά διδάσκονται και την ελληνική γλώσσα. Οι μαθητές τραγούδησαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο και ελληνικά τραγούδια, απήγγειλαν ποιήματα για την ειρήνη και χόρεψαν στους ελληνικούς ρυθμούς. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν μια μαθήτρια δάκρυσε μιλώντας για τον πόλεμο και τις συνέπειες του, επισφραγίζοντας την ανάγκη που έχουν κυρίως τα παιδιά για την ειρήνη.