ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Ο Μητσοτάκης διεκδικεί την εξουσία με δημοσκοπήσεις

Επίθεση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, με αιχμή το ταξίδι στο Βερολίνο και χαρακτηρίζει «αδιανόητο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας ευρωπαϊκής χώρας, να συνομιλεί με πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος και αρχηγό κυβέρνησης στο εξωτερικό, με μοναδικό σκοπό να διαβάλλει την κυβέρνηση της ίδιας του της χώρας».

«Ακυρώνοντας κάθε λογική, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι για τις «υπερβολικές απαιτήσεις» των δανειστών φταίμε εμείς», τονίζει η κ. Γεροβασίλη σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Τι άλλο έκανε ο αρχηγός της ΝΔ στη Γερμανία; Εμφανίστηκε ως εν αναμονή πρωθυπουργός, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Κι ενώ κατηγόρησε για τα πάντα την ελληνική κυβέρνηση – μιλώντας για επτά χρόνια κρίσης λες και αυτός είναι άμοιρος ευθυνών ως υπουργός – για τις εκλογές που εδώ ζητά κάθε τρεις και λίγο, ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν είπε κουβέντα».

Για το αυριανό κρίσιμο Eurogroup, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκφράζει την πεποίθηση ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και η λογική, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία. «Παραλογισμοί πάσης φύσεως, εμμονές και εγωισμοί, πολιτικά πείσματα και εκβιασμοί, σχεδιασμοί για ολοκληρωτικά ηττημένους, δεν έχουν ούτε χώρο, ούτε χρόνο επί του προκειμένου».

Όλο και περισσότεροι πολιτικοί και οικονομολόγοι, πρώτης γραμμής, στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή στοιχίζονται με την Ελλάδα, λέει η κ. Γεροβασίλη και αφήνει αιχμές για τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις : «Όσον αφορά αυτούς που επιμένουν, ως τέττιγες το φθινόπωρο, να επαναλαμβάνουν με τη μονότονη κουστωδία τους τα περί Grexit, να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και μετά από μια επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση».

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, απαντά ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά μέτρα, επιδιώκοντας μια συμφωνία σε όλο το πακέτο. «Αν η ελληνική κυβέρνηση κρατάει αυτή τη διαπραγματευτική στάση, τηρώντας κάποιες σταθερά αμετακίνητες κόκκινες γραμμές, είναι γιατί θέλουμε πράγματι να βγούμε από αυτή την κατάσταση με την κοινωνία όρθια», απαντά η υπουργός.

Η κ. Γεροβασίλη χαρακτηρίζει ουσιαστικές τις θετικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στο πεδίο της οικονομίας και τονίζει ότι είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθούν και στη ζωή των πολιτών, καταρχήν στους ασθενέστερους. «Οι Έλληνες πολίτες διαπιστώνουν μέρα τη μέρα ότι οι θυσίες τους έπιασαν τόπο και αγρυπνούν να αποτρέψουν τα σχέδια όσων καιροφυλακτούν να επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς που χρεοκόπησε τη χώρα», δηλώνει χαρακτηριστικά η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ερωτηθείσα για το αν η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αν αυτό απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες απαντά: «Η χώρα έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάτασης, το οποίο εκφράζεται στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», ενώ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι κατηγορηματική: «Η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και ως εκ τούτου νομιμοποιείται να εξαντλήσει την τετραετία».

Αναφορικά με την απογοήτευση των πολιτών, όπως κατεγράφη στην τελευταία δημοσκόπηση, δήλωσε σκωπτικά: «Η ΝΔ διεκδικεί την εξουσία με δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξουσία με την ψήφο των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια η ΝΔ κέρδισε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους».

Σε ερώτηση εάν η δημόσια διοίκηση μπορεί να καταστεί πιο φιλική για τους πολίτες ή αν εξακολουθεί να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του πελατειακού κράτους, απαντά: «Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης και σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα είναι ορατά στον κάθε πολίτη». Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογραμμίζει ότι μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία με τα νέα ψηφιακά συστήματα που προωθούνται και επαναλαμβάνει ότι ο στόχος παραμένει η οριστική κατάργηση των πελατειακών σχέσεων.

«Είναι μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης να γίνουν ουσιαστικές και στέρεες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Διαπραγματευόμαστε στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε εξίσου μεγάλες μάχες πρώτης γραμμής στο εσωτερικό της χώρας. Και έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε καμία μάχη».