ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Καλλιτέχνης θα.. κλωσήσει αυγά επί 26 ημέρες!

Ένας συμπαγής όγκος από πέτρες βάρους 12 τόνων, μια κοιλότητα με τη μορφή ανθρώπινης σιλουέτας: σε αυτό τον στενό χώρο θα κλειστεί από αύριο στο Παρίσι και για 8 ημέρες ένας Γάλλος καλλιτέχνης που συνηθίζει να τολμά.

Οι κλειστοφοβικοί καλό θα ήταν να μην παρίστανται σε αυτήν την παράσταση. Στις 14.00 ώρα Γαλλίας (15.00 ώρα Ελλάδας), με την παρουσία θεατών και μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα δύο κομμάτια του βράχου που θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Παλαί ντε Τοκιό, θα κλείσουν ερμητικά. Και στη μέση τους θα βρίσκεται ο Αμπραάμ Πουανσεβάλ.

Ο καλλιτέχνης έχει ξαναπροκαλέσει αίσθηση με τις τολμηρές του παραστάσεις: πέρασε μία εβδομάδα σε μια πλατφόρμα σε ύψος 20 μέτρων από το έδαφος, διασχίζοντας με αυτή τις Βόρειες Άλπεις με τη βοήθεια μιας κυκλικής κάψουλας. Επιπλέον, έζησε για δύο εβδομάδες στο εσωτερικό του κουφαριού μιας αρκούδας και διέπλευσε τον ποταμό Ροδανό μέσα σε ένα τεράστιο μπουκάλι μήκους 6 μέτρων.

Το νέο του «καταφύγιο» έχει τη μορφή μιας καθισμένης ανθρώπινης σιλουέτας, λίγο μεγαλύτερης σε σχέση με τον ίδιο. Συνδέεται με τον εξωτερικό κόσμο με έναν αγωγό εξαερισμού και ένα τηλέφωνο για βοήθεια. Μια μηχανή επίσης θα καταγράφει τους καρδιακούς ρυθμούς του. Από τροφή, αποξηραμένο κρέας.

«Ήρθε η ώρα να βιώσω τον βράχο» εξήγησε ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε το 1972 κι ο οποίος επισημαίνει τη «μυστικιστική διάσταση» αυτού του είδους της εμπειρίας. Εξάλλου έχει ήδη θαφτεί κάτω από έναν ογκόλιθο βάρους 1 τόνου.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Παλαί ντε Τοκιό, Ζαν ντε Λουασί, κάνει λόγο για μια «εσωτερική αναζήτηση», τη «δυνατότητα να ζει κανείς και σε άλλα βασίλεια εκτός του δικού μας».

Αφού βγει από τον βράχο του, ο Πουανσεβάλ θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου να κλωσσάει δέκα αυγά κότας, η "πρώτη του δουλειά με έμβια όντα". Επί 26 ημέρες θα προσπαθήσει να διατηρήσει θερμοκρασία 37 βαθμών, προκειμένου να εκκολαφθούν τα αυγά και το εγχείρημά του θα βιντεοσκοπείται όλο το 24ωρο. Τα κοτοπουλάκια που θα γεννηθούν σκοπεύει να τα στείλει στους γονείς του και στο μεταξύ θα σκέφτεται πώς να πραγματοποιήσει το άπιαστο όνειρό του: να περπατήσει στα σύννεφα…