ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Αντισταθμιστικά οφέλη για τους συνταξιούχους που θα μειωθούν οι συντάξεις τους

Αντισταθμιστικά οφέλη, που ενδεχομένως να αφορούν σε φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, θα λάβουν οι συνταξιούχοι, που θα δουν να μειώνεται για 13η φορά η σύνταξή τους.

Αυτό ανέφερε ενδεικτικά η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, επισημαίνοντας την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, που έφερε και αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Το ΔΝΤ και η Ελλάδα έκαναν ένα βήμα πίσω, σταδιακά μετατοπίστηκε» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου. «Περιμένουμε και από τη Γερμανία να κάνει ένα βήμα πίσω, για να επιτευχθεί η συμφωνία»

Η υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποτελεί ένα καλό σήμα για την οικονομία, τις επενδύσεις και τις καταθέσεις.

Αποσαφήνισε ότι κάθε επιβαρυντικό μέτρο (μείωση αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων) θα αντισταθμίζεται από ένα μέτρο ελάφρυνσης για τα νοικοκυριά, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη δεν θα χορηγηθούν υπό την αίρεση επίτευξης των στόχων, αλλά θα συμφωνηθούν από κοινού με τους θεσμούς.

Η κυρία Αχτσιόγλου επέμεινε ότι δεν συμφωνήθηκε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δισ. (2% του ΑΕΠ), αλλά συμφωνήθηκε να αλλάξει το μείγμα των δημοσιονομικών μέτρων.

Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο «αφαίμαξης» της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξεις, τόνισε ότι πρόκειται για υποθετικά σενάρια και θα ήταν καλύτερο να παραμέναμε στα δεδομένα.

Η υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, καθώς μπήκαν καλές βάσεις.

Σε ερώτηση αν θα ήταν καλύτερα να είχε επιτευχθεί συμφωνία έξι  μήνες νωρίτερα, απάντησε ότι «δεν ήταν καθόλου αυτονόητη έξι μήνες νωρίτερα η αλλαγή του μείγματος των μέτρων».