ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Η Κυβέρνηση υποχώρησε σε όλα

«Θα θέλαμε η συζήτηση στο Eurogroup και η κατάληξή της να ήταν διαφορετική. Ως ΝΔ θέλαμε να έχει κλείσει η αξιολόγηση, να έχουν αποφασιστεί τα ουσιαστικά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε στις αρχές Μαρτίου να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου. 

Όπως σημείωσε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, «χθες δεν είχαμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το λεγόμενο «staff level agreement». Δεν είχαμε ούτε πολιτική συμφωνία, όπως λέει η Κυβέρνηση. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν σαφής ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», προσθέτοντας «είναι πολλά, ως φαίνεται τα ανοιχτά μέτωπα και όλα δείχνουν ότι οι συζητήσεις θα κρατήσουν επί μακρόν» 

«Η Κυβέρνηση υποχώρησε σε όλα όπως την λήψη μέτρων από τώρα, την υποχώρηση έναντι του ΔΝΤ και δεν πήραμε τίποτα, όπως πχ η ποσοτική χαλάρωση, την οποία εμείς ευχόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως σημείωσε, «οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις επί των δικών μας ημερών δεν έφερναν επιπλέον μέτρα, το δείχνουν οι τέσσερις αξιολογήσεις που κλείσαμε. Ξέρει η ελληνική κοινωνία τι συμφωνήσαμε, είδαν ότι μειώθηκαν φόροι όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση», συμπληρώνοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην αίσθηση που μεταδίδει κάθε φορά η Κυβέρνηση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με τους δανειστές.

«Τρία πράγματα θέλαμε κι εξακολουθούμε να θέλουμε: να κλείσει η αξιολόγηση γιατί κάθε καθυστέρηση έχει κόστος, να ληφθούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να γίνουν όλα αυτά για να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ» επεσήμανε ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Όπως εμφατικά είπε ο κ. Σταϊκούρας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, «ζητάμε από την Κυβέρνηση να τρέξει γρήγορα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, να  ενισχύσει την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και να πάρει τώρα τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους», αναφέροντας μάλιστα ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συμβάλλει για την κατάρτιση ενός «εθνικού σχεδίου για την χώρα».