ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τρίτη επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

 

 

 

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα μετά την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup των Βρυξελλών για τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό και το ασφαλιστικό με αντιστάθμισμα μειώσεις στη φορολογία εφόσον υπάρξει υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος. Παράλληλα, θα οριστικοποιηθούν και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Στόχος δανειστών και κυβέρνησης, όπως έχουν ήδη διακηρύξει οι δύο πλευρές, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο είναι σαφές ότι πρόκειται για τη συμπλήρωση ενός δύσκολου παζλ που προϋποθέτει δύσκολες αποφάσεις, αμοιβαίες υποχωρήσεις και εντέλει την σύναψη μίας συμφωνίας που θα ανοίγει για τη χώρα τον δρόμο της εξόδου στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων ανοιχτό παραμένει το ύψος της δημοσιονομικής απόδοσής τους όπως και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σ' αυτό. Στο τραπέζι των δύο πλευρών αναμένεται να βρεθούν μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης από 1,5% του ΑΕΠ έως 2% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και διεκδικεί ο στόχος αυτός να καθοριστεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ακόμη και κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει τον λογαριασμό.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ