ΠΑΡΑΞΕΝΑ

5 τροφές που μπορείς να φας, αφού έχουν μουχλιάσει!

Το άφησες παραπάνω απ' ό,τι έπρεπε στο ψυγείο, μέσα σε μία ανοιχτή συσκευασία; Το ξέχασες έξω από αυτό, ενδεχομένως μέσα σ' ένα σκοτεινό ντουλάπι και υπό συνθήκες έντονης υγρασίας; Όπως και να ΄χει συμβεί, η μούχλα έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στην τροφή σου και εσύ είσαι έτοιμη να την πετάξεις στα σκουπίδια ως χαλασμένη. Περίμενε λίγο.
Σύμφωνα με οδηγία που μας έρχεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ ορισμένα τρόφιμα γίνονται επικίνδυνα προς κατανάλωση όταν μουχλιάσουν, σε αντίθεση με κάποια άλλα τα οποία είναι ασφαλή, υπό την προϋπόθεση να έχει απομακρυνθεί το πράσινο ή μπλε κομμάτι της μούχλας. Ποια είναι αυτά;

Σκληρά φρούτα και λαχανικά, σκληρά τυριά, καπνιστά αλλαντικά και σαλάμι.

Στον αντίποδα (δηλαδή ανοίγεις κάδο και πετάς αμέσως) το μαγειρεμένο φαγητό οποιουδήποτε είδους, γιαούρτια, κρέμες, ζελέ, μαλακά φρούτα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ψωμί και ζύμες, τυριά σε φέτες και μαλακά τυριά. Από την τελευταία κατηγορία εξαιρείται  η "φυσική μούχλα" του ροκφόρ, της γκοργκοντζόλας, του στίλτον, του blue cheese και του μπρι κι αυτό γιατί το "μούχλιασμα" στην περίπτωσή τους αποτελεί στάδιο της επεξεργασίας τους. Όταν όμως η μούχλα είναι γκρι κι όχι μπλε, τότε αν το τυρί είναι μαλακό, όπως το καμαμπέρ, το πετάμε.