ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στο φονικό της Γαστούνης – To DNA ανέδειξε άλλον δράστη

Ανιχνεύθηκε βιολογικό υλικό του αδελφού ενός εκ των τριών που είχαν προφυλακιστεί αρχικά και είχαν οδηγηθεί στην ακροαματική διαδικασία

Το τετραπλό φονικό μεταξύ οικογενειών ρομά στη Γαστούνη, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη στα τέλη Ιουλίου του 2013, αναβίωσε στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών.

Επρόκειτο για το δεύτερο ΜΟΔ που εκδίκασε την υπόθεση, αφού όταν είχε συγκληθεί στα τέλη του 2014 και είχε εκδικάσει την υπόθεση το πρώτο ΜΟΔ, όπου είχαν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τρία άτομα, προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία με αποτέλεσμα να κριθούν ομόφωνα αθώοι και οι τρεις κατηγορούμενοι.

Ως γνωστόν, στο άγριο φονικό είχαν πέσει νεκροί ο 28χρονος γαμπρός και η 31χρονη αδελφή του, καθώς επίσης και ο 50χρονος θείος τους και ο 50χρονος πατέρας του γαμπρού.

Ανατροπή

Στη δεύτερη εξέταση DNA που είχε γίνει, ανιχνεύθηκε βιολογικό υλικό του αδελφού ενός εκ των τριών που είχαν προφυλακιστεί αρχικά και είχαν οδηγηθεί στην ακροαματική διαδικασία. Συγκεκριμένα, προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του 28χρονου Κ.Π. , αδελφού του 32χρονου σήμερα Σ.Π. ο οποίος είχε κατηγορηθεί τότε ότι είχε σκοτώσει τον 50χρονο πατέρα του γαμπρού.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε μετά από πέντε συνεδριάσεις.

Βιολογικό υλικό του 28χρονου βρέθηκε σε τρία επίμαχα σημεία της καραμπίνας που είχε χρησιμοποιηθεί στο φονικό, στο κλείστρο, στη σκανδάλη και στον υποφυλακτήρα της κάννης και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή σε βάρος τριών ατόμων, του 50χρονου, του 28χρονου γιου και της 31χρονης κόρης του, καθώς επίσης του ασκήθηκε ποινική δίωξη και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση ήταν και ο 24χρονος Ν.Π., γιος του 55χρονου Δ.Π., ο οποίος ήταν κατηγορούμενος στο πρώτο ΜΟΔ. Ο 24χρονος Ν.Π. ήταν κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στις ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, ως το πρόσωπο που έδωσε την επίμαχη καραμπίνα στον 28χρονο βασικό κατηγορούμενο Κ.Π., και για παράνομη οπλοφορία.

Αναγνωρίστηκε η ψυχική ορμή

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο 28χρονος Κ.Π. ομολόγησε τη δολοφονία των δύο εκ των τριών θυμάτων, κάτι που είχε αρνηθεί στο πρώτο ΜΟΔ και αρνείτο πεισματικά επί 3,5 ολόκληρα χρόνια στις αρχές.

Τελικά το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία (6-1 μειοψηφούντος του ενός δικαστή) ένοχο τον 28χρονο για τις τρεις ανθρωποκτονίες, δεχόμενο όμως τον ισχυρισμό του ότι βρισκόταν υπό το καθεστώς ψυχικής ορμής, ένεκα της οργής, της θλίψης και του θυμού που ένιωσε από την προηγηθείσα δολοφονία του πατέρα του (Το πρώτο ΜΟΔ είχε δεχθεί ότι τον πατέρα του είχε σκοτώσει ο Η.Π. που έπεσε νεκρός στη συνέχεια).

Έτσι το Δικαστήριο του επέβαλε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 20 έτη για το νεκρό 28χρονο, 20 έτη για τη νεκρή 31χρονη και 15 έτη για το νεκρό 55χρονο, ήτοι 55 έτη συνολικά αποφεύγοντας τα ισόβια, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα 25 έτη και βάσει του τελευταίου ευεργετικού νόμου θα εκτίσει το 1/3 της ποινής.

Συνήγοροι υπεράσπισης του 28χρονου Κ.Π. ήταν ο δικηγόρος της Αμαλιάδας κ. Δημήτρης Καραγιάννης και ο δικηγόρος Πατρών κ. Ιωάννης Αποστολόπουλος.

Ο 24χρονος Ν.Π. που ήταν κατηγορούμενος για συνέργεια, κρίθηκε αθώος από το Δικαστήριο. Δικηγόρος του ήταν ο κ. Σταμούλης Καλός.

Δικηγόροι πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, που εκπροσωπούσαν την οικογένεια με τους τρεις νεκρούς και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καταδίκη του δράστη, ήταν ο δικηγόρος της Αμαλιάδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο δικηγόρος Πατρών κ. Θάνος Αμπατζής.

Πηγή: www.patrisnews.com