ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα 4.700 ευρώ σε φοιτητές: Δείτε ποιοι το δικαιούνται

Το ποσό των 4.668,03 ευρώ μπορούν να λάβουν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ως επιδότηση από το ΙΚΥ, με τη μορφή υποτροφίας, 2.700 φοιτητές που ανηκουν σε Ειδικες Κοινωνικές Ομαδες. Στόχος είναι η ενίσχυσή τους και η υποστηριξη της εγκαιρης ολοκληρωσης των σπουδων φοιτητων/τριων που διαθετουν χαμηλα εισοδηματα, καθως και η διασφαλιση της ισοτιμης συμμετοχης στην Τριτοβαθμια Εκπαιδευση των ΑΜΕΑ και των ατομων που ανηκουν σε Ευπαθεις Κοινωνικες Ομαδες.
Ωφελουμενοι ειναι οι φοιτητες και οι φοιτητριες προπτυχιακου κυκλου σπουδων που φοιτουν σε Ανωτερα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα της Ελλαδας, με εξαιρεση τους φοιτητες/τριες που φοιτουν σε Στρατιωτικες και Αστυνομικες Σχολες καθως και στις Σχολες της Ακαδημιας του Εμπορικου Ναυτικου και της Πυροσβεστικης.

Κριτήρια για το Φοιτητικό Επίδομα

Ειδικοτερα, οι ωφελουμενοι θα πρεπει να πληρουν κατ’ ελαχιστο τα κατωθι κριτηρια:

Ειναι Ελληνες πολιτες και διαθετουν την ελληνικη υπηκοοτητα η πολιτες των λοιπων κρατων-μελων της Ε.Ε., η πολιτες αλλων κρατων νομιμως διαμενοντες στην Ελλαδα για τουλαχιστον πεντε ετη η κατοχοι (αριθμου αιτησης) καρτας ασυλου (προσφυγες).Κατεχουν Ελληνικο Αριθμο Φορολογικου Μητρωου (ΑΦΜ).Δεν λαμβανουν υποτροφια του ΙΚΥ η αλλου δημοσιου η ιδιωτικου φορεα.Δεν ειναι πτυχιουχοι αλλου ελληνικου Πανεπιστημιου η ΤΕΙ η αναγνωρισμενου αλλοδαπου Πανεπιστημιου η ΤΕΙ.Δεν εχουν υπερβει το προβλεπομενο απο τον Κανονισμο Σπουδων χρονικο οριο των εξαμηνων φοιτησης που απαιτειται για τη ληψη του πτυχιου.Ειδικα για τους ανδρες να μην υπηρετουν τη στρατιωτικη θητεια τους, καθ’ ολη τη διαρκεια της υποτροφιας.Το στεγαστικό επίδομα εάν κάποιοι φοιτητές το λαμβάνουν δεν επηρεάζει τη συμμετοχή τους στην διεκδίκηση των παραπάνω υποτροφιών.

Ύψος ενίσχυσης και τροπος καταβολης

Ο συνολικος προυπολογισμος για το ακαδημαικο ετος 2016-17, ειναι 12.803.681€, και αφορά στην χορηγηση 2.700 υποτροφιων.

Το υψος εκαστης υποτροφιας, συμπεριλαμβανομενων των νομιμων κρατησεων, ανερχεται στο ποσο των:

Α. 4.668,03 € ανα φοιτητη/τρια που σπουδαζει σε ΑΕΙ, το οποιο βρισκεται εκτος του τοπου της κυριας κατοικιας των ιδιων η / και της οικογενειας τους η εκτος του τοπου οπου διαθετουν οι ιδιοι η η οικογενεια τους ακινητη ιδιοκτησια.

Β. 3.734,46 € ανα φοιτητη/τρια που σπουδαζει σε ΑΕΙ, το οποιο βρισκεται εντος του τοπου της κυριας κατοικιας των ιδιων η / και της οικογενειας τους η εντος του τοπου οπου διαθετουν οι ιδιοι η η οικογενεια τους ακινητη ιδιοκτησια.

Ως περιοχη τοπου κατοικιας θεωρειται η αντιστοιχη Περιφερειακη ενοτητα, με εξαιρεση τις Νησιωτικες περιοχες. Για τις νησιωτικες περιοχες νοειται ως τοπος κατοικιας η ιδιοκτησιας η νησος.

Προυπόθεση για την οικονομική ενίσχυση αποτελεί οι φοιτητες να προσκομίσουν βεβαίωση επιτυχης εξετασης τουλαχιστον του 65% των μαθηματων του ακαδημαικου ετους, στο οποιο αφορα η υποτροφια (σ.σ. το ποσοστό αυτό μπορεί να αλλάξει).

Σχετική εγκύκλιο αναμένεται να εκδώσει το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών το οποίο θα θέτει και τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων.