ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι είναι οι δύο Τούρκοι που πέρασαν στην Ελλάδα – Ποιος ο ρόλος τους στο πραξικόπημα

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των δυο Τούρκων, οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας ενώ η υπόθεση θεωρείται πιο σοβαρή από εκείνη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που το περασμένο καλοκαίρι προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

 

 

 

Οι δύο λοχίες πέρασαν στις 15 Φεβρουαρίου στη χώρα μας και μετά από 2 μέρες πήγαν στην Αστυνομική Διευθυνση Ορεστιάδας και παραδόθηκαν. Στις 20 Φεβρουαρίου υπέβαλλαν αίτημα χορήγησης ασύλου ωστόοσο, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν θα παραμείνουν κρατούμενοι. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση του αιτήματος ασύλου, ενώ αναμένουν το δικαστικό αίτημα της τουρκικής πλευράς για την έκδοσή τους.

Η κατάσταση περιπλέκει επικίνδυνα τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών διότι οι δύο Τούρκοι ειδικά εκπαιδευμένων κομάντο, ο Χαλίτ Τσετίν και ο Φατίχ Αρίκ, όπως ονομάζονται παραδέχθηκαν πως ανήκαν στην «διμοιρία θανάτου» που το βράδυ του πραξικοπήματος πήγε στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την εξόντωση ή σύλληψή του.

Οι επίλεκτοι αρχικά δήλωσαν ότι είναι ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί στο επάγγελμα. Στη συνέχεια όμως οι δύο άντρες της τουρκικής στρατιωτικής ομάδας των Μπορντό Μπερελί, όταν εμφανίστηκαν μπροστά στους αστυνομικούς μαζί με Έλληνα δικηγόρο, σύμφωνα με πληροφορίες και είπαν τα πραγματικά τους ονόματα.

Η ΕΥΠ, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε εντόπισε ότι τα στοιχεία των δύο κομάντο αντιστοιχούσαν σε δύο από τους πέντε στρατιωτικούς, που είχαν δημοσιοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση ως καταζητούμενοι για συμμετοχή στην ομάδα των 47 κομάντος που είχαν αναλάβει την επιχείρηση εντοπισμού του Ερντογάν σε ξενοδοχείο στον Μαρμαρά. Λίγο αργότερα διαπίστωσαν ότι ταυτοποιούνταν και μέσω των φωτογραφιών που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα.