ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα στο ΔΝΤ! Στη «φάκα» και ο Ροντρίγκο Γκάτο για υπεξαίρεση

Ήρθε και η σειρά του Ροντρίγκο Γκάτο προκάτοχου του Στρος Καν, ο οποίος  ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2004 ως το 2007.

 

 

 

Ο Γκάτο καταδικάστηκε χθες σε τεσσεράμιση χρόνια φυλάκιση, για κατάχρηση, δια μέσου χρήσης εταιρικής κάρτας, όταν ήταν επικεφαλής της ισπανικής τράπεζας CajaMardid.

O κ. Γκάτο μαζί με άλλα 64 ανώτερα στελέχη των τραπεζών κατηγορήθηκαν πως παρανόμησαν καταχρώμενοι περί τα 12 εκ. δολάρια με έξοδα που δεν δικαιούνταν όπως ξενοδοχεία, πάρτυ και πολυτελή αγαθά στο χρονικό διάστημα 2003-2012. Δεν απέδωσαν ποτέ λογαριασμό ενώ τα έξοδα αυτά δεν δηλώθηκαν ποτέ με αποτέλεσμα να μην φορολογηθούν ούτε ως εισόδημα με τη μορφή παροχών. 

Ο κ. Γκάτο που έχει διατελέσει και Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, ανέλαβε την Τράπεζα Caja Madrid το 2010 και ισχυρίζεται πως  δεν παρανόμησε και ότι ακολούθησε την πρακτική των προκατόχων του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάρρευση της Caja Madrid αλλά και της Bankia ήταν η αφορμή να κινδυνεύσει σοβαρά το ισπανικό τραπεζικό σύστημα και έφερε την Ισπανία στα Μνημόνια.  

Μάλιστα, το όνομα του Γκάτο, εμφανίστηκε και στην Λίστα των φοροφυγάδων του Παναμά… κάτι που οδήγησε στην σύλληψη του τον Απρίλιο του 2015, για αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ και συνεπακόλουθη φοροδιαφυγή.