ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια η σχέση του εκρηκτικού μηχανισμού στο ΑΤ Δάφνης με τα ευρήματα στο γκαράζ της Ρούπα

Κελύφη χειροβομβίδων που είχαν εντοπισθεί στο γκαράζ που είχε ενοικιάσει (μέσω άλλου προσώπου) στον Άλιμο, η Πόλα Ρούπα «οδηγούν» τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, τα ξημερώματα του Σαββάτου, κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα της Δάφνης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τις τελευταίες ώρες, η βόμβα που βρέθηκε μέσα σ’ ένα τσαντάκι, αποτελείτο από μια χειροβομβίδα από την οποία είχε αφαιρεθεί η εκρηκτική ύλη κι είχε τοποθετηθεί άλλη, με πυροκροτητή και χρονοδιακόπτη. Πράξη που παραπέμπει και στα σχετικά ευρήματα στο γκαράζ της οδού Κύπρου στον Άλιμο που είχε εντοπισθεί λίγο μετά την σύλληψη της 48χρονης Πόλα Ρούπα στην Ηλιούπολη και το οποίο είχε ενοικιάσει η 25χρονη συνεργός της.

Σε εκείνο το γκαράζ είχαν εντοπισθεί κλεμμένα οχήματα, όπλα, το περίβλημα χειροβομβίδων, ζελατοδυναμίτιδα καθώς και νιτρική αμμωνία. Χωρίς ωστόσο οι αστυνομικοί να προχωρούν ακόμη σε άμεσους συσχετισμούς αφού δεν έχουν συγκεντρωθεί αποδεικτικά στοιχεία και ερευνούν κι άλλα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με αναφορές τεχνικών συμβούλων της ΕΛ.ΑΣ τέτοιου είδους ιδιότυποι εκρηκτικοί μηχανισμοί, για παγίδευση κυρίως οχημάτων είχαν χρησιμοποιηθεί από ποινικούς ενώ χειροβομβίδες (χωρίς χρονοδιακόπτη) είχαν σταλεί και σε δέματα βόμβες σε επιχειρηματίες όπως και άλλους ιδιώτες.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, σύμφωνα με το tovima.gr, ανέφεραν ότι «το τσαντάκι αυτό φέρεται να το μετέφερε ένα άτομο, χωρίς όμως από το υλικό των καμερών –λόγω σκοτεινής εικόνας και της σκιάς μόνο που διακρίνεται – να μπορεί να εξαχθεί οποιοδήποτε εκμεταλλεύσιμο στοιχείο. Θεωρούμε πάντως αρχικά πιθανόν να πρόκειται για έργο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που έχει επιτεθεί στα γραφεία του ΠαΣοΚ, στην Πρεσβεία του Μεξικό αλλά στην γαλλική πρεσβεία με ρίψη χειροβομβίδας αλλά και τους πυροβολισμούς στα γραφεία του ΠαΣοΚ. Όμως εξετάζουμε και άλλα σενάρια αφού ασύλληπτα είναι μέλη των «Πυρήνων», συνεργοί της Πόλας Ρούπα και άλλοι. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μία περίοδο πειραματισμών στο εγχώριο αντάρτικο πόλης με νέου τύπου επιθέσεις όπου υπάρχουν διαρκή λάθη στην συνδεσμολογία εκρηκτικών μηχανισμών. Προ δύο μηνών δεν είχε εκραγεί βόμβα στην Τράπεζα Εργασίας για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Τέτοιου είδους λάθη υπήρχαν και σε ενέργειες άλλων οργανώσεων όπως η Λ.Ε.Δ (Λαϊκή Επαναστατική Δράση) που ήταν η πρώτη που ανέλαβε ένοπλη δράση μετά την εξάρθρωση της 17Ν».

Σημειώνεται ότι το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 2 το πρωί. Άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην Άμεση Δράση, λέγοντας ότι «σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός στο πάρκο που βρίσκεται πίσω από το Αστυνομικό Τμήμα της Δάφνης. Προσοχή. Δεν είναι φάρσα. Πρόκειται για βόμβα για τον Λάμπρο Φούντα». Πρόκειται για το μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» που είχε χάσει τη ζωή του μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς στις 10 Μαρτίου 2010. Αστυνομικοί έσπευσαν στο πάρκο και είδαν ένα τσαντάκι, μέσα στο οποίο υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός. Άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών τον εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη.