ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΩΡΑ: Έξι πορείες και συγκεντρώσεις σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας

Νοσοκομειακοί γιατροί, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στα Ταμεία και την Εθνική Ασφαλιστική διαμαρτύρονται έξω από τη βουλή και από κοντά τους και οι… Μανιάτες. 

  • Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική 

Με σύνθημα «Απεργούμε-Διαδηλώνουμε-Διεκδικούμε-Αγωνιζόμαστε» Οι εργαζόμενοι της «Εθνικής Ασφαλιστικής» κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το ξεπούλημα της ασφαλιστικής εταιρείας. Αφού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, έκαναν πορεία έξω από τη βουλή. 

 

  • Στο κέντρο ξανά οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας 

Εντωμεταξύ από το πρωί πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν ξανά οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας, καθώς χαρακτηρίζουν  «νομοθετικό έκτρωμα» την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και υποστηρίζουν πως κάποιοι «επιθυμούν διακαώς τη διατήρηση του καθεστώτος των πληβείων και πατρικίων στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Όπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «η δεδομένη μονιμοποίηση των 2.100 περίπου συναδέλφων (…) ''μεταλλάχτηκε'' μέρα μεσημέρι με ΦΕΚ σε τρίχρονη εργασιακή ομηρία».

  • Εξω από το υπ. Εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί 

Τα νοσοκομεία λειτουργούν σήμερα με προσωπικό ασφαλείας καθώς 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για τον ασφαλιστικό νόμο. 

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αντιδρά στο νέο ασφαλιστικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/17 απαιτώντας:

  • την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών νόμων με αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση,
  • την άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρη κάλυψη από το κράτος των αποθεματικών των ταμείων, άμεση αποδέσμευση από το χρηματιστήριο,
  • την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών,
  • την αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών, μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης και
  • ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας.

Πορεία και από τις καθαρίστριες νοσοκομείων

Εντωμεταξύ συγκέντρωση πραγματοποιούν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, 6.000 εργαζόμενοι  που απασχολούνται μέσω εργολάβων στις υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας βλέπουν την πόρτα της εξόδου καθώς «με την κατάπτυστη μοριοδότηση που προβλέπει ο Νόμος 4430/2016 τους πετάνε στα σκουπίδια».

Αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία και κατευθύνονται προς τη βουλή. 

  • Εξω από το υπ. Εργασίας οι εργαζόμενοι στα Ταμεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν οι ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ αντιδρώντας στην δημιουργία του νέου ΕΦΚΑ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, στήθηκε πρόχειρα με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζονται τεράστια λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα.

Επίσης καταγγέλλουν λάθη κατά τη μεταφορά δεδομένων των ασφαλισμένων, πχ διπλή απογραφή του ίδιου ατόμου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Ευάγγελος Θεοδωρίδης, παρατηρούνται στις υπηρεσίες ουρές ντροπής από ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ κατηγόρησε και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου επειδή αρνείται να τους δεχθεί.

Παράλληλα με τη συγκέντρωση εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τη λήξη της βάρδιας με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, ενώ από στιγμή σε στιγμή θα ακολουθήσει πορεία προς το Μαξίμου.

Το παρόν στη συγκέντρωση έδωσε και αντιπροσωπεία της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «τα έχει διαλύσει όλα και την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται ένα τέταρτο σφαγιαστικό μνημόνιο για να δώσει τη χαριστική βολή σε μισθούς και συντάξεις».

Τέλος ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία μεγάλη ανατροπή χωρίς μνημόνια και εθνικό νόμισμα.

  • Και οι Μανιάτες στη Βουλή 

Πέρα από τους προναφερθένες που διεκδικού εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στη Βουλή κατέβηκαν και οι Μανιάτες διαμαρτυρόμενοι για τους δασικούς χάρτες και ζητώντας την ανάκλησή τους, γιατί, όπως υποστηρίζουν αγροτική έκταση που αγγίζει το 70% εμφανίζεται ως δασική.