ΥΓΕΙΑ

Αϋπνίες; Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν

Δεν είναι για όλους εύκολο να ακουμπήσουν το κεφάλι τους στο μαξιλάρι και να κοιμηθούν το βράδυ… Αν δυσκολεύεστε οι ειδικοί σας προτείνουν 5 τρόφιμα με χαλαρωτικές ιδιότητες.

Αν ο ύπνος δεν σας παίρνει εύκολα μάλλον θα έχετε ακούσει ότι το ελαφρύ βραδινό φαγητό έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα του ύπνου. Το ίδιο και ο διαλογισμός, η άσκηση και η αποχή από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, φυσικά και την τηλεόραση! Σύμφωνα με τους ερευνητές πάντως υπάρχουν και πέντε τρόφιμα που αν τα καταναλώσετε σε μικρές ποσότητες αργά το απόγευμα μπορούν να σας βοηθήσουν. Ποιες είναι αυτές;

1. Ανανάς
Η κατανάλωση μελατονίνης (μιας ορμόνης που βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και στον ανανά) μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μελατονίνης που βρίσκεται στο αίμα μας. Η αυξημένη συγκέντρωση μελατονίνης δίνει στο σώμα το σήμα ότι είναι ώρα για ύπνο. Δεν έχει μαγικές ιδιότητες ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού.

2. Χυμός κεράσι
Αυτή είναι ακόμα μία πρόταση για να βοηθήσουμε στην αύξηση συγκέντρωσης μελατονίνης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα κεράσια μπορεί να βελτιώσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Επίσης περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που φημίζονται για την ικανότητά τους να μειώνουν τις φλεγμονές καθώς και τους πόνους που σχετίζονται με τα αρθριτικά.

3. Νιφάδες βρώμης
Περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμυνοξύ το οποίο μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε σεροτονίνη, μια ορμόνη που μας βοηθά να αισθανθούμε καλύτερα και να κοιμηθούμε πιο εύκολα. Επίσης περιέχει και μαγνήσιο, η έλλειψη του οποίου μπορεί να ευθύνεται για την κακή ποιότητα ύπνου μας.

4. Κάσιους
Εκτός από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι πλούσια σε μαγνήσιο, υπάρχουν και τα κάσιους! Μια μικρή φούχτα κάσιους περιέχει 89 mg μαγνήσιο το οποίο σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από αϋπνίες. Τα αμύγδαλα και οι κολοκυθόσποροι (πασατέμπος) επίσης βοηθούν.

5. Χαμομήλι
Θα το έχετε ακούσει ίσως και από τη γιαγιά σας και ναι, είναι αλήθεια! Το χαμομήλι μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα και πιο εύκολα το βράδυ, το λένε και οι ερευνητές. Επίσης βοηθά στη μείωση του άγχους και της ανησυχίας.