ΥΓΕΙΑ

Ουρολοίμωξη: Αντιμετωπίστε τη με φυσικούς τρόπους

Αν κάθε φορά που πάτε στην τουαλέτα για να ουρήσετε τσούζετε, πονάτε και με δυσκολία ενεργείστε ή θέλετε να ουρήσετε αλλά δεν μπορείτε, τότε η ουρολοίμωξη σας έχει «χτυπήσει» την πόρτα.
Όχι, δεν χρειάζεται να ανυσηχείτε καθώς μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ουρολοίμωξη. Σήμερα, θα σας μάθουμε να την αντιμετωπίζετε με φυσικούς τρόπους για να μην χρειαστεί να λάβετε αντιβίωση.

Αίτια ουρολοίμωξης:
Ελλειψη καθημερινή προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας προγεννητικής περιοχής
Χρήση σπιράλ, διάφράγματος και σπερματοκτόνων
Χρήση προφυλακτικών, που λόγω των λιπαντικών ουσιών που έχουν, μπορεί να ερεθίσει τον κόλπο και να τον κάνει πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις
Το αφρόλουτρο στην μπανιέρα
Η συχνή χρήση ειδικών σαπουνιών για τις ευαίσθητες περιοχές
Ο λάθος τρόπος καθαρισμού του πρωκτού
Η καθημερινή χρήση σερβιέτας
Η κακή χρήση ταμπόν
Η χρήση συνθετικών εσωρούχων και στενών ρούχων που κρατούν την υγρασία και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων
Η κατακράτηση ούρων
Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα

 Συμπτώματα ουρολοίμωξης:
Συχνή και έντονη ανάγκη ούρησης
Εξάντληση
Τρέμουλο
Πυρετός (σε σπάνιες περιπτώσεις)
Τσούξιμο
Θολά ούρα με ή χωρίς αίμα
Ούρα με έντονη μυρωδιά
Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
Να θυμάστε: Εάν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, έγκαιρα, τα βακτήρια μπορεί να εξαπλωθούν στα νεφρά προκαλώντας μια σοβαρότερη λοίμωξη.

Αντιμετώπιση ουρολοίμωξης
Επειδή η ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην υγεία σας εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ιατρό. Αν όμως νιώθετε ότι βρίσκεστε στην αρχή της, μπορείτε να την καταπολεμήσετε με φυσικούς τρόπους στο σπίτι.
Δείτε παρακάτω 10 φυσικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη στο σπίτι.

 #1 Πιείτε νερό… πολύ νερό
Σίγουρα θα το έχετε ακούσει ξανά, αλλά είναι το να πιείτε νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε αν έχετε ουρολοίμωξη. Το νερό βοηθά να φύγουν τα βακτήρια και επίσης να ουρήσετε με περισσότερη ευκολία. Να θυμάστε ότι το ουροποιητικό σύστημα καθαρίζει πιο εύκολα όταν πίνετε πολλά υγρά.
#2 Ουρήστε
Μπορεί να ακούγετε προφανές αλλά δεν είναι. Πολλοί ασθενείς με ουρολοίμωξη αποφεύγουν να πάνε στην τουαλέτα σκεπτόμενοι τον πόνο, το τσούξιμο και τη δυσφορία. Αν πίνετε πολλά υγρά τότε θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Μην κρατάτε τα ούρα σας. Να θυμάστε πώς κάθε φορά που ουρείτε αποβάλλετε και μερικά από τα βακτήρια που σας προκάλεσαν τη λοίμωξη.
#3 Πιείτε μαγειρική σόδα
Ναι, καλά διαβάζετε. Όχι ανθρακούχα σόδα αλλά μαγειρική σόδα. Κάποιοι ειδικοί την αναφέρουν στα άρθρα τους ως θαυματουργή ουσία καθώς πρόκειται για μια αλκαλική ουσία, που βοηθάει στην εξουδετέρωση ή τον περιορισμό της οξύτητας των ούρων σας.
Διαλύστε 1 κ.τ.γ μαγειρική σόδα σε 250 ml νερό, ανακατέψτε το και πιείτε το. Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία κάθε πρωί. Προσοχή όμως, μην υπερβείτε τη μία εβδομάδα) 3-4 μέρες αρκούν.
#4 Πιείτε νερό με μαϊντανό
Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα θαυμάσιο δροσιστικό ποτό μετά το δείπνο, το νερό με μαϊντανό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης δρώντας ως διουρητικό.
Θα χρειαστείτε μία κούπα φρέσκο μαϊντανό και 2 κούπες νερό. Βράστε το νερό, ρίξτε τον φρέσκο μαϊντανό και συνεχίστε το βράσιμο για 6-10 λεπτά. Αφαιρέστε τα φύλλα και πιείτε το νερό ζεστό. Αν είναι καλοκαίρι, απλά αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο ώστε να το απολαύσετε ως ένα εναλλακτικό παγωμένο "τσάι".
#5 Μασήστε σπόρους από σέλινο
Οι σπόροι είναι εξίσου διουρητικοί για αυτό απλά μασήστε μία γενναιόδωρη χούφτα με σπόρους από σέλινο μία ή δυο φορές την ημέρα.
#6 Φάτε φρέσκα αγγουράκια
Και ποιος δεν λατρεύει τα αγγουράκια. Είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Τα αγγουράκια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και αυτό τα κάνει ιδανικά για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης. Αν δεν μπορείτε να πιείτε αρκετό νερό τότε τα αγγουράκια μπορούν να είναι η εναλλακτική σας λύση.
#7 Θερμοφόρα στην περιοχή της κοιλιάς
Αν πονάτε, νιώθετε πρήξιμο ή δυσφορία, μια ζεστή θερμοφόρα στο σημείο της κοιλιάς ειναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.
#8 Πιείτε τσάι με τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι διουρητικό και για αυτό προτείνεται στην ουρολοίμωξη. φτιάξτε τσάι τζίντζερ, απλά προσθέτοντας βραστό νερό σε φέτες από ρίζα τζίντζερ. Το τζίντζερ έχει μικρές ποσότητες βιταμίνης Α και C.
#9 Πιείτε χυμό cranberry
To cranberry λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης. Για να αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη αρκούν 2-3 ποτήρια χυμό την ημέρα.
#10 Πλύσιμο ευαίσθητης περιοχής με χαμομήλι
Εκτός από ρόφημα το χαμομήλι ειναι κατάλληλο και για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.
Α) Μπορείτε να βράσετε ένα κατσαρολάκι χαμομήλι και να πλένεστε σε καθημερινή βάση με αυτό.
Β) Βράστε χαμομήλι και προσθέστε 1 κ.τ.γ μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε καλά και πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή σας 2 έως 3 φορές την εβδομάδα με αυτό
Αν τα συμπτώματα επιμείνουν για πάνω από 2 μέρες παρά την εφαρμογή των παραπάνω φυσικών τρόπων, επισκεφθείτε έναν ουρολόγο ή γυναικολόγο ιατρό.