ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters: Δεν θα δεχτούμε εκβιασμό από την Αθήνα στη Διακήρυξη της Ρώμης

Eμμένει στις αντιρρήσεις της η Ελλάδα αναφορικά με τη Διακήρυξη της Ρώμης για την 60η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρουν στο Reuters αξιωματούχοι από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, γεγονός όπως σχολιάζει το πρακτορείο, θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει οπισθοδρόμηση για την ΕΕ η οποίο επιδιώκει να αποκαταστήσει την ενότητά της ενόψει του επικείμενου Brexit.

"Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί και το κείμενο έχει οριστικοποιηθεί από τους 27 της ΕΕ" αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή και προσθέτει πως "μόνο η Ελλάδα έχει εκφράσει μία γενική επιφύλαξη αναφορικά με το κείμενο".

Η Ελλάδα, υπενθυμίζει το Reuters, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το κείμενο της Διακήρυξης να διευκρινίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, θέμα που αποτελεί αγκάθι στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της.

Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να επιλυθεί μόνο σε επίπεδο κορυφής, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Αθήνας να κερδίσει διαπραγματευτική ισχύ στις συνομιλίες της με τους πιστωτές, δεν θα επιτύχει: "Δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς από ένα κράτος μέλος το οποίο συνδέει ένα θέμα της ΕΕ με ένα άλλο εντελώς διαφορετικό".

Ενστάσεις και από την Πολωνία

Εκτός από την Ελλάδα και η Πολωνία ανέφερε ότι θα μπορούσε να αρνηθεί να εγκρίνει τη δήλωση, αν και οι διπλωμάτες όπως μεταδίδει το Reuters, υποβάθμισαν την απειλή.

Η Βαρσοβία αντιτίθεται στην "Ευρώπη πολλών ταχυτήτων", μία ιδέα που προωθείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων, προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην μετά Brexit Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Εάν η Διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Πολωνία, δεν θα την αποδεχθούμε" είπε η πρωθυπουργός της χώρας, Beata Szydlo.

Όμως η μοναδική πρόταση που περιλαμβάνεται στο κείμενο της διακήρυξης αναφορικά με αυτό το ζήτημα, έχει διατυπωθεί πιο ήπια, το οποίο σημαίνει ότι ένα πολωνικό βέτο της τελευταίας στιγμής είναι εξαιρετικά απίθανο, αναφέρουν στο Reuters διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Όπως υποστηρίζουν, η Βαρσοβία έχει ήδη εγκρίνει το προσχέδιο του κειμένου και οι δηλώσεις της πρωθυπουργού της Πολωνίας φαίνεται να προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση.