ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: «Ή θα παραμείνουμε ενωμένοι ή δεν θα υπάρχουμε» διαμηνύουν ηγέτες της ΕΕ

Σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ είτε θα παραμείνει ενωμένη είτε δεν θα υπάρχει έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην ομιλία του στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία πραγματοποιείται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

 

 

 

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», δήλωσε στην παρέμβασή του, που προηγήθηκε της υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης. Ο κ. Τουσκ, αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επίσης, «διαμαρτυρήθηκε» κατά της Ευρώπης των «πολλών ταχυτήτων, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του σεβασμού των κοινών κανόνων, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η ελευθερία του λόγου και του κράτους δικαίου. «Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης», σημείωσε.

Στην ομιλία του ο Τουσκ κάλεσε τους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ να αποδείξουν ότι είναι «ηγέτες της Ευρώπης».

«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας» τόνισε την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τζεντιλόνι: Η Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, στη δική του παρέμβαση τόνισε ότι η ΕΕ επιλέγει την επανεκκίνηση.

«Η Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες» υπογράμμισε.

Ως προτεραιότητες, παράλληλα, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην κοινή μεταναστευτική πολιτική και σε κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο κ. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες.

Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέφτασαν το πρωί στο Καπιτώλιο, όπου είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες το 1957, στο Καπιτώλιο.

Τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ υποδέχθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Εμφανέστατη ήταν η απουσία της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία ξεκίνησε και επισήμως τις διαδικασίες για το Brexit.

Το μεσημέρι θα γίνει η τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης. Στη συνέχεια θα λάβει χώρα η οικογενειακή φωτογραφία και οι εκδηλώσεις της Συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα ολοκληρώνονται με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδικό Μέγαρο, στις 14:00.