ΔΙΕΘΝΗ

Εξέλιξη που ανατρέπει όλα τα δεδομένα για τον μακελάρη του Λονδίνου

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο Χαλίντ Μασούντ είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα, ωστόσο, είναι προφανές ότι ενδιαφερόταν για τον «τζιχάντ», σύμφωνα με τον εθνικό συντονιστή της αντιτρομοκρατικής Νιλ Μπάσου. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μασούντ ριζοσπαστικοποιήθηκε το 2003, ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Είναι καθαρή εικασία να υπονοεί κανείς ότι έγινε κάτι τέτοιο τότε, πρόσθεσε.

Ο Μασούντ παρέσυρε με το αυτοκίνητό του ένα πλήθος πεζών στη γέφυρα, σκοτώνοντας τρεις από αυτούς και τραυματίζοντας άλλους 50. Στη συνέχεια μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άοπλο αστυνομικό στην πύλη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο δράστης είχε καταδικαστεί πολλές φορές στο παρελθόν για αδικήματα όπως βαριά σωματική βλάβη, κατοχή μαχαιριού και διατάραξη της κοινής ειρήνης. Δεν είχε καταδικαστεί ποτέ για αδίκημα σχετικό με την τρομοκρατία.

Η μέθοδος που επέλεξε για την επίθεση του βασίζεται σε «τεχνικές χαμηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους, αντιγραμμένες από άλλες επιθέσεις» και απηχεί τη ρητορική των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά τη μεθοδολογία και τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και πολιτών. Ωστόσο «σε αυτή τη φάση δεν έχω καμία απόδειξη ότι το είχε συζητήσει (σ.σ. την επίθεση) με άλλους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπάσου.

«Ξέρω το πότε, το πού και το πώς διέπραξε τις ωμότητές του ο Μασούντ αλλά τώρα πρέπει να μάθω το γιατί», συνέχισε ο Μπάσου, κάνοντας έκκληση σε όποιος είχε σε επαφή μαζί του την ημέρα της επίθεσης να εμφανιστεί και να επικοινωνήσει με τις αρχές.

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ είπε την Κυριακή ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα έπρεπε να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και να σταματήσουν να παρέχουν «ένα μυστικό χώρο για τους τρομοκράτες για να επικοινωνούν» μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης λίγα λεπτά πριν εξαπολύσει την επίθεσή του ο Μασούντ έστειλε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα.

«Διατυπώνονται πολλές εικασίες σχετικά με το πρόσωπο με το οποίο ήρθε σε επαφή ο Μασούντ πριν από την επίθεση. Το μόνο που λέω για αυτό το θέμα είναι ότι οι επικοινωνίες του Μασούντ εκείνη την ημέρα είναι βασικό τμήμα της έρευνας», κατέληξε ο Μπάσου.