ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κοινά έχουν ο Τραμπ και ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν αρκεστεί σε τηλεφωνική επικοινωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, έχουν πολλά περισσότερα κοινά, απ' όσα ακόμη και οι ίδιοι γνωρίζουν.

Εκ πρώτης όψεως, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί, οι δύο πολιτικοί πρεσβεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο Ντόναλντ Τραμπ από πετυχημένος επιχειρηματίας έγινε πρόεδρος και ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη το 2015 προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, όπως ο ίδιος υποσχόταν. 

Παρόλα αυτά, οι διαφορές τους είναι μεγαλύτερες από τις ομοιότητες; Όχι, απαντά ο Βασίλειος Γκιωνάκης, ο οποίος είναι ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της UniCreditBank. Ο κ. Γκιωνάκης επεσήμανε ένα στοιχείο, που, κατά τον ίδιο, αποτελεί το βασικό σημείο επαφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Ποιο είναι; Ο λαϊκισμός που επιστράτευσαν για να παρασύρουν τα πλήθη. 

Με αφορμή την καταψήφιση του νομοσχεδίου Τραμπ για την Υγεία την Παρασκευή, ο Βασίλειος Γκιωνάκης τόνισε πως τόσο ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος, όσο και ο Τσίπρας, επένδυσαν σε υποσχέσεις, τις οποίες γνώριζαν ότι δεν θα είναι δυνατόν να εφαρμόσουν. 

Καλλιέργησαν, όπως είπε, μια νοοτροπία στο εκλογικό σώμα, προκειμένου να παρουσιάσουν μία διαφορετική πραγματικότητα.