ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη!

Η ιλαρά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, όπου έχει μειωθεί ο εμβολιασμός, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η μεγαλύτερη έξαρση έχει παρατηρηθεί στην Ιταλία και τη Ρουμανία, όπως αναφέρει το BBC. Μόνο τον Ιανουάριο αναφέρθηκαν πάνω από 200 περιστατικά στην Ιταλία, ενώ η Ρουμανία έχει αναφέρει περισσότερα από 3.400 περιστατικά και 17 θανάτους από τον περσινό Ιανουάριο.

Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί σε οποιαδήποτε χώρα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Για προστασία από αυτόν, προτείνει τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 95% του πληθυσμού. Ομως, μερικές χώρες πασχίζουν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ιλαράς εντοπίστηκαν σε χώρες στις οποίες ο εμβολιασμός έχει πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο- και η μόλυνση είναι ενδημική- όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ελβετία και την Ουκρανία.

Οι αρχικές πληροφορίες για τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών αυξάνεται σημαντικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Καλώ όλες τις ενδημικές χώρες να λάβουν επείγοντα μέτρα για να σταματήσουν τη μετάδοση της ιλαράς εντός των συνόρων τους και όλες τις χώρες που το έχουν ήδη πετύχει αυτό να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο εμβολιασμού», δήλωσε η επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ. Ζουζάνα Τζέικαμπ.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό ιλαράς από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σήμερα οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε κάποια φάρμακα και εμβόλια. Ανάμεσά τους και στο εμβόλιο για την ιλαρά, όπου σε αρκετά φαρμακεία υπάρχει λίστα αναμονής.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ

Τα μικρά παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν περισσότερο από την ιλαρά και τις επιπλοκές της, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο
Μεταδίδεται με την απευθείας επαφή, αλλά και από τον αέρα, με τον βήχα ή το φτέρνισμα
Ο ιός παραμένει ενεργός και μεταδοτικός στις μολυσμένες επιφάνειες για έως και 2 ώρες
Τα πρώτα σημάδια είναι συνήθως υψηλός πυρετός και συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή
Μπορεί να παρατηρήσετε λευκές κηλίδες μέσα από τα μάγουλα
Μετά από αρκετές ημέρες εμφανίζονται εξανθήματα, συνήθως πρώτα στο πρόσωπο και τον λαιμό και μετά στο υπόλοιπο σώμα
Ενα μολυσμένο άτομο μπορεί να κολλήσει τον ιό σε άλλους από 4 ημέρες πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα έως και 4 ημέρες μετά
Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση