ΥΓΕΙΑ

Χλαμύδια: μια ύπουλη και σοβαρή αιτία υπογονιμότητας

Τα χλαμύδια είναι ένα από τα πιο συχνά Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας ενημερώνει ότι το 75% των γυναικών που έχουν μολυνθεί από Chlamydia Trachomatis είναι ασυμπτωματικές, ενώ οι άνδρες παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα, περίπου σε ποσοστό 50%. Παρόλα αυτά, οι άνδρες είναι πιο αρνητικοί στο να κάνουν εξετάσεις για τη διάγνωση των χλαμυδίων και να λάβουν στη συνέχεια θεραπεία, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τη μόλυνση και στις ερωτικές τους συντρόφους.

Τι είναι τα χλαμύδια και ποια τα συμπτώματά τους;

Τα χλαμύδια είναι ένα μικρόβιο που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η μόλυνση μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για μήνες ή ακόμη και χρόνια, χωρίς ο ασθενής να αντιληφθεί ότι την έχει. Τα χλαμύδια ανεβαίνουν προς το εσωτερικό της μήτρας και τις σάλπιγγες, και προκαλούν φλεγμονή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να γίνουν η αιτία υπογονιμότητας, καθώς επηρεάζεται η λειτουργία της μήτρας και των σαλπίγγων.

Χλαμύδια στις γυναίκες

Στις γυναίκες τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαιτέρως έντονα. Συνήθως παρουσιάζουν:

Πυώδεις κολπικές εκκρίσεις
Πόνο κατά την ούρηση
Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
Πόνο χαμηλά στην κοιλιά
Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή
Αν τα χλαμύδια δεν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη γονιμότητα της γυναίκας. Επίσης, ενοχοποιούνται για προβλήματα κολπίτιδας, σαλπιγγίτιδας, εξωμήτριας κύησης, απόφραξης σαλπίγγων, στειρότητας και ουρηθρίτιδας.

Χλαμύδια στους άνδρες

Στους άνδρες τα συμπτώματα, όταν εμφανίζονται, είναι:

Πόνος και τσούξιμο κατά την ούρηση
Φαγούρα
Πυώδεις εκκρίσεις από το πέος
Πόνος στους όρχεις
Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
Αν τα χλαμύδια δεν διαγνωστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους όρχεις, ουρηθρίτιδα ή επιδιδυμίτιδα. Η μόλυνση από χλαμύδια έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί στειρότητα στους άνδρες, καθώς μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και γίνει χρόνια, τότε οι πιθανότητες στειρότητας αυξάνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Αντιμετώπιση των χλαμυδίων

Αν βρεθείς θετικός στα χλαμύδια, ο γιατρός θα σου χορηγήσει ειδική αντιβιοτική αγωγή. Με την αγωγή αυτή η μόλυνση θεραπεύεται πλήρως. Είναι πολύ σημαντικό να λάβει αγωγή και ο/η σύντροφός σου είτε έχει συμπτώματα είτε όχι. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνεις και έναν γενικότερο έλεγχο για ΣΜΝ. Στο doctoranytime σου δίνουμε τη δυνατότητα να το κάνεις με χαμηλότερο κόστος.

Πρόληψη των χλαμυδίων

Η μόλυνση από Chlamydia Trachomatis είναι επικίνδυνη, επειδή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματική και τείνει να προχωρά χωρίς να την αντιλαμβάνεται ο ασθενής. Η πρόληψη της μόλυνσης επιτυγχάνεται μέσω του ασφαλούς σεξ και της χρήσης προφυλακτικού από την αρχή κάθε ερωτικής επαφής.

Εξίσου αποτελεσματικό είναι να αποφεύγονται οι πολλοί ερωτικοί σύντροφοι και να προτιμώνται οι μονογαμικές σχέσεις. Σε περίπτωση που ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου να νοσήσεις, καλό θα ήταν τόσο εσύ όσο και ο/η σύντροφός σου να μην αμελείτε τον ετήσιο προληπτικό σας έλεγχο.

Η υγεία σου είναι σημαντική. Φρόντισέ την όσο καλύτερα μπορείς.

Βελτίωσε τον τρόπο ζωής σου, υιοθέτησε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, γυμνάσου και κράτα την ψυχική σου υγεία σε ισορροπία. Ξεκίνα να φροντίζεις το σώμα σου από νεαρή κιόλας ηλικία και εξασφάλισε την καλύτερη δυνατή εξέλιξή του.