ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στην Champs Elysees: Ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης

Οι τζιχαντιστές, ανενόχλητοι όπως αποδεικνύεται ξανά, έφτασαν μέχρι την "καρδιά" του Παρισιού. Έστειλαν δυο υποστηρικτές τους, να ανοίξουν πυρ, να προκαλέσουν τρόμο, να σκοτώσουν έναν αστυνομικό και να τραυματίσουν άλλους δυο. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. 

 

 

Οι πρώτες φωτογραφίες του 39χρονου Karim Cheurfi, του επονομαζόμενου και Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου μέσα από τα social media. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για ακόμη έναν Γάλλο που στράφηκε κατά της Γαλλίας, στο όνομα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο δράστης, το 2001 είχε επιτεθεί ξανά σε αστυνομικούς. Τότε, είχε τραυματίσει δυο σοβαρά. Συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή. Αλλά αποφυλακίστηκε πρόωρα. Και πρόσφατα είχε μπει ξανά στο στόχαστρο των αρχών. Φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Telegram, για την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων με άλλους ομοϊδεάτες του, για να εκτοξεύσει απειλές και να κάνει γνωστή την "επιθυμία" του να σκοτώσει αστυνομικούς μετέδωσε το BFM TV.

Σύμφωνα δε με το France 2, πρόσφατα είχε κρατηθεί από τις γαλλικές αρχές και είχε ανακριθεί γιατί πληροφοριοδότες είχαν ενημερώσει την αστυνομία πως έψαχνε όπλα για να σκοτώσει αστυνομικούς. Άγνωστο ακόμα γιατί, είχε αφεθεί ελεύθερος. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο βράδυ της Πέμπτης (20.04.2017) όταν το Παρίσι έζησε ξανά ώρες τρόμου.

Μετά την επίθεση και ως τα ξημερώματα, η αστυνομία έκανε έρευνες στο πατρικό του Cheurfi στην πόλη Chelles, ένα προάστιο ανατολικά του Παρισιού. 

Ήταν 21:00 το βράδυ (22:00 ώρα Ελλάδας) όταν ο Cheurfi πλησίασε με το αυτοκίνητό του ένα σταματημένο στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων περιπολικό, κατέβηκε κρατώντας ένα καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί."Λίγο μετά τις 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ένα όχημα σταμάτησε δίπλα σε ένα περιπολικό που ήταν σταθμευμένο. Αμέσως, βγήκε ένας άνδρας και πυροβόλησε το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό", είπε ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

Ένας αστυνομικός 30 ετών σκοτώθηκε, άλλοι δυο αστυνομικοί κι ένας πολίτης τραυματίστηκαν, ενώ νεκρός έπεσε και ο δράστης της επίθεσης. Το νέο αιματηρό περιστατικό σημειώνεται τρεις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.