ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παραδοχή Τόμσεν και η αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα

Αισιόδοξος πως η επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff-level agreement) εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές, ο κ. Τόμσεν τόνισε πως υπάρχει το μομέντουμ για να “κλείσει” η συμφωνία, η οποία -όπως τόνισε- όσο καθυστερεί τόσο περισσότερο κοστίζει στην οικονομία της χώρας. «Για αυτόν τον λόγο είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα», εξήγησε και συμπλήρωσε πως δεν θα αργήσει να ακολουθήσει και η συζήτηση για το χρέος.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Πόουλ Τόμσεν δεν έκρυψε την έκπληξή του. «Είναι πολύ πάνω από αυτό που προβλέπαμε», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι δεν πρέπει να διατηρηθούν για πολύ τα πλεονάσματα 3,5%, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται περιθώρια για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα του ελληνικού χρέους.