ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας στα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Εργασιακό… Νταχάου καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη συστηματική υπέρβαση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, 40ωρη εβδομαδιαία εργασία, αντί των 37 ωρών που ισχύει για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά και τη παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων στον χώρο χωρίς να πληρούνται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες. Μάλιστα, κλήθηκε και η επιθερεώρηση εργασίας στα γραφεία της διοίκησης επί της λεωφόρου Συγγρού, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά. 

Συγκεκριμένα η καταγγελία αναφέρει: 

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΣΥΓΓΡΟΥ 87)
 

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο, ΔΕΝ ενισχύουμε την πλασματική εικόνα ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με λιγότερο και υπεραπασχολούμενο προσωπικό, υποσκάπτοντας εν τέλει την εργασία μας, κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, την ίδια την υγεία μας και την οικογενειακή μας ισορροπία.
 
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
ο Σύλλογός μας όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κινηθεί με πλήθος ενεργειών και παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών, της προστασίας και περαιτέρω διεύρυνσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Με πρωτοβουλία μας έχουν ήδη διενεργηθεί πολλαπλοί έλεγχοι, με τη συνδρομή των κατά τόπους Επιθεωρήσεων Εργασίας και έχουν δοθεί αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα της συστηματικής υπέρβασης του ημερήσιου χρόνου εργασίας, σε μια σειρά από καταστήματα και κεντρικές υπηρεσίες της Τράπεζας, ανά την Ελλάδα.
Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του κτηρίου επί της οδού Συγγρού 87, για το οποίο έχουμε γίνει επανειλημμένα αποδέκτες καταγγελιών για θέματα καταστρατήγησης του νομίμου ωραρίου εργασίας, καθώς, επιπλέον, επιχειρείται να επιβληθεί, κατά παράβαση της κλαδικής σύμβασης, 40ωρη εβδομαδιαία εργασία, αντί των 37 ωρών που ισχύει για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από πολυπληθές κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, σε υλοποίηση αιτήματός μας. Η παρουσία, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδων εργαζομένων στο συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να πληρούνται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να επιβληθούν και οι αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι με συντονισμένη παρέμβαση μπορούμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικά και κυρίως επιτυχημένα τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Θα πρέπει, ωστόσο, την ίδια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιοι, δυστυχώς, εμμένουν στο απαξιωμένο στη συνείδηση όλων μοντέλο διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, που επιχειρεί έστω και ανεπιτυχώς να επιβάλλει στρατιές «προθύμων» εργαζομένων, χωρίς εργασιακά δικαιώματα στην πράξη.
Η αντίδρασή μας, με την απαραίτητη δική σας στήριξη, είναι πάντοτε άμεση και αποτελεσματική, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση τυχόν ανοχή από πλευράς των συναδέλφων σε αντισυναδελφικές συμπεριφορές και πρακτικές, πολλώ δε μάλλον στην προοπτική παροχής πρόσθετης απλήρωτης εργασίας, ενισχύει την ψεύτικη εικόνα ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με λιγότερο προσωπικό, υποσκάπτοντας εν τέλει την εργασία μας, κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, την ίδια την υγεία μας και την οικογενειακή μας ισορροπία.
Κλείνοντας, θα θέλαμε από την πλευρά μας να σας διαβεβαιώσουμε, ότι με την ίδια συνέπεια θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αποτελεσματική διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, από όποια επιβουλή. Αυτή τη συνεπή, άλλωστε, στάση τιμούν και οι συνάδελφοί μας, ενισχύοντας και στηρίζοντας διαρκώς τη συλλογική μας προσπάθεια.
    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 – 2 (εσ. 81691 – 2), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141)  & 216 9001245.
                                                       Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς
 
                                         Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 

                                       Μπεμπένης Εμμανουήλ                  Γοίλιας Ισίδωρος