ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ξεχάστε το δωρεάν… πορνό: Βάζουν φόρο 20 ευρώ!

Δικηγόροι από 12 πολιτείες των ΗΠΑ σχεδιάζουν να «κόψουν» το πορνό σε όσους κατοίκους δεν πληρώνουν φόρο!

Μάλιστα, σχεδιάζουν να παρουσιάσουν τον σχετικό νόμο στο κογκρέσο μέσα στον Μάιο. Υποστηρικτής της επιβολής φορολογίας σε όσους παρακολουθούν πορνό είναι η ρεπουμπλικανή Κέλλυ Τάουνσεντ που προμοτάρει το σχετικό μέτρο στην πολιτεία της Αριζόνα.

Και ενώ υπάρχουν αρκετοί στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η πορνογραφία είναι ένα δημόσιο θέμα υγείας, αρκετοί αντιτάσσονται στο μέτρο υποστηρίζοντας ότι ο πρόσθετος φόρος δεν θα μειώσει το ποσοστό των ανθρώπων που πέφτουν θύματα του trafficking.

Αυτό δεν σταματά την Οργάνωση για την Ανάσχεση του Trafficking που θα ζητήσει από το κογκρέσο να τοποθετηθούν σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που θα κατασκευάζονται από δω και πέρα την τοποθέτηση ενός «φίλτρου» πορνό το οποίο θα εμποδίζει την θέαση. Όσοι θέλουν, θα έχουν την δυνατότητα να ξεμπλοκάρουν τις συσκευές τους ωστόσο θα πρέπει να πληρώνουν 20 δολάρια για κάθε μία.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα trafficking, είναι θύματα ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μέτρου.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι η πορνογραφία είναι εθιστική. Για να είμαστε ακριβείς, επηρεάζει τον εγκέφαλο», δήλωσε η Κάθλιν Γουίν, εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Ανάσχεση του Trafficking στην Αριζόνα. «Όπως όταν παίρνεις ναρκωτικά και εθίζεσαι, έτσι και με την πορνογραφία: θες όλο και περισσότερο. Είμαι πεπεισμένη πως η πορνογραφία ευθύνεται κατά πολύ για το trafficking», συμπλήρωσε.

Η Γουίν υποστηρίζει το νομοσχέδιο αφού πιστεύει ότι θα μειώσει το trafficking, αλλά οι επικριτές του κάνουν λόγο για μαζική λογοκρισία.

Ο δικηγόρος Ρας Ρίτσελσοφ που επέλεξε να μην συμμετάσχει στην εκστρατεία για το νομοσχέδιο δηλώνει: «Δεν υποστηρίζω την πορνογραφία αλλά είναι μια μορφή έκφρασης λόγου. Αυτό προστατεύεται από την πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος και θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα σε περίπτωση που δημιουργήσουμε φόρο ο οποίος θα αποτρέπει τους ανθρώπους από την επαφή με την συγκεκριμένη μορφή έκφρασης».

«Αν ο συγκεκριμένος νόμος περάσει στις πολιτείες που το ζητούν, δεν θα υπάρξουν και άλλες που θα θελήσουν να κάνουν κάτι ανάλογο για ιστοσελίδες με όπλα;» διερωτάται ο Ρας.

Ωστόσο η Γουίν που είναι ένθερμη υποστηρικτής της επιβολής φορολογίας το βλέπει πολύ διαφορετικά: «Έχουμε φόρο στα τσιγάρα. Έχουμε φόρο στο αλκοόλ. Έχουμε φόρους σε οποιοδήποτε προϊόν αγοράζουμε. Το πορνό είναι προϊόν».

Η Νότια Καρολίνα, η Φλόριντα, η Τζόρτζια και το Τέξας εξετάζουν την επιβολή φορολογίας στο πορνό, ενδεχομένως με κάποιες τροποποιήσεις ενώ η Βόρεια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ το απέρριψαν. 

koolnews.gr