ΥΓΕΙΑ

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των καισαρικών

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, θα υπάρξει σύντομα νέα νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης της καισαρικής τομής στους τοκετούς στη χώρα μας.

 

 

 

Kαι όχι μόνον αυτό αλλά μέσω της νομοθετικής ρύθμισης, θα καταστεί υποχρεωτική η αιτιολόγηση κάθε καισαρικής και θα υπάρξουν και αντικίνητρα στη μέλλουσα μητέρα ώστε να προτιμά τον κολπικό τοκετό.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, "θα γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις για να περιορίσουμε ένα φαινόμενο που εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα» και «εκθέτει τους ασθενείς στο αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η καισαρική τομή».

Και πρόσθεσε ότι «είναι προβληματικό σε μία χώρα το 60% των τοκετών να γίνεται με καισαρική» ενώ «ο Π.Ο.Υ αποδέχεται ως λογικό ποσοστό το 15%» και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 25%.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε εξάλλου ότι θα τηρούνται όσα προβλέπουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ κάλεσε την επιστημονική κοινότητα «να πείσει τις γυναίκες ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι μία λύση ασφαλής».