ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτα τα μέτρα ελάφρυνσης και μετά μειώσεις στο 30% των συνταξιούχων -Τι αποκάλυψε η Αχτσιόγλου

Επιβεβαίωσε τις μειώσεις συντάξεων από το 2019 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Η υπουργός επεσήμανε πως θα υπάρξουν περικοπές στο 1/3 των συνταξιούχων​, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Με καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει μόνο 30% των συνταξιούχων, δηλαδή το 1/3».

«Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018, υλοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος» είπε και συνέχισε: «Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2018, θα είναι συνολική και θα ορίζει τις μεταρρυθμίσεις εντός προγράμματος για το 2019 και για το 2020, τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ουσιαστικά στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Για παράδειγμα, η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, δεν πρόκειται να θιγεί».