ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα: Βγαίνει «στο σφυρί» το κτίριο κολοσσού της ελληνικής αγοράς…

Το μακρινό 1997 η Προμότ Ε.Ι. Λαϊνόπουλος αποτελούσε την πιο κερδοφόρα εμπορική επιχείρηση της Ελλάδας με ετήσια κερδοφορία άνω του 1 εκατ. ευρώ και πωλήσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ (ποσά χωρίς να υπολογιστεί η καθαρά παρούσα αξία).

Περίπου δύο δεκαετίες μετά, οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί τα κτήρια της αυτοκρατορίας του άλλοτε μεγαλύτερου επίσημου διανομέα και επισκευαστή της Mercedez-Benz Hellas.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το κτήριο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 107 στη Γλυφάδα, όπου, σε συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., βρισκόταν εκθεσιακός χώρος και συνεργείο της αντιπροσωπείας, θα εκπλειστηριαστεί την Τετάρτη 17 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank, ως επισπεύδουσα, εκποιεί σε τιμή πρώτης προσφοράς ύψους 150.000 ευρώ, 120 χιλ. ευρώ και 242 χιλ. ευρώ το πρώτο (400 τ.μ.), δεύτερο (400 τ.μ.) και τρίτο υπόγειο (786 τ.μ.) του κτηρίου, αντίστοιχα. Αναζητά ακόμη, πλειοδότη για το κατάστημα 360 τ.μ., το οποίο βγαίνει στο σφυρί σε τιμή πρώτης προσφοράς ύψους 832 χιλ. ευρώ.

Το κτήριο βγαίνει στο σφυρί για οφειλή προς την Alpha ύψους 3,3 εκατ. ευρώ διαδικασία που είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή πρώτης προσφοράς είναι μειωμένη για όλες τις επιμέρους ιδιοκτησίες εκτός από το πρώτο υπόγειο. Το κτήριο συνοδεύεται από προσημειώσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ υπέρ της Alpha bank, 158,3 χιλ. ευρώ υπέρ του Δήμου Κηφισιάς και αναγκαστική κατάσχεση 300.000 ευρώ υπέρ της Alpha bank.

Η κάθετη μονάδα της Βουλιαγμένης προστέθηκε το 2005 στην υποδομή της Προμότ Ε.Ι. Λαϊνόπουλος, η οποία είχε επενδύσει 6 εκατ. ευρώ με στόχο την εξυπηρέτηση των πελατών στα νότια προάστια.

Το ακίνητο έρχεται να προστεθεί στις ιδιοκτησίες του ομίλου Λαϊνόπουλου, που έχουν, στο παρελθόν, βγάλει στο σφυρί οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων κατοικία στο Ψυχικό και οικόπεδο στις Αφίδνες.

Το αδιέξοδο

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων αποτελούν τον επίλογο των περιπετειών της Προμότ Λαϊνόπουλος που μετρούν, ήδη, μία δεκαετία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της, στον τομέα της τεχνικής εξυπηρέτησης, με την Προμότ Λαϊνόπουλος και την Compact Lain που διέθετε τα αυτοκίνητα Smart. Πριν από πέντε χρόνια είχε προηγηθεί η διακοπή της συνεργασίας και στον τομέα των πωλήσεων.

Οι υψηλές υποχρεώσεις και η σημαντική μείωση των πωλήσεων επιτάχυναν την κατάρρευση της εταιρείας που ήδη από το 2008 παρουσίαζε οριακή κερδοφορία. Από το 2001, οπότε ο ιδρυτής της εταιρείας Ιωάννης Λαϊνόπουλος απεβίωσε, τα ηνία του ομίλου πήραν τα παιδιά του Μανώλης και Όλγα, ενώ η τελευταία διηύθυνε την Compact Lain. Οι πωλήσεις του Smart αποτέλεσαν το ισχυρό χαρτί της Λαϊνόπουλος, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την κατάρρευση.

Εκτός από την Compact Lain, στις εταιρείες του ομίλου ανήκαν η Lainair που αντιπροσώπευε τα ελικόπτερα Eurocopter, η Eurolain (μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτων Mercedes και Smart) και η BIEM Austria Oil (εμπορία λιπαντικών).