ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριος καβγάς στη Βουλή για την τροπολογία που «χαρίζει» πρόστιμα

Εξηγήσεις ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα για την τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, που ουσιαστικά χαρίζει πρόστιμα για λαθρεμπόριο, την οποία έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση. «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου, σας καλώ να πείτε στον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και όπως είπε «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς. Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεχάσατε τον Σαμαρά;»

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «ζήσαμε τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά που ως πρωθυπουργός δεν είχε έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε μία ερώτηση. Μια διαδικασία fast track με δεκάδες ΠΝΠ Μιλάτε εσείς για τροπολογίες; Ξεχνάτε τις νυχτερινές τροπολογίες με την ασυλία στους τραπεζίτες;»

«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκεται σε ένα διαρκές βέρτιγκο. Μη έχοντας τι άλλο να κάνετε και τι άλλο να πείτε έρχεστε εδώ και κάνετε ενστάσεις επί της διαδικασίας. Είστε γραφικός και επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν είναι πάντοτε ανέφελη και θα ήθελα οι υπουργοί να είναι εδώ και να απαντούν σε ερωτήσεις. Χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό που λέει κάτι που πρώτοι εσείς θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει γιατί υποτίθεται εσείς κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα. Γιατί αρνείστε να συζητηθεί η ουσία; Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι απαράδεκτο!»

Ανταπαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η τροπολογία είναι χωρίς εξήγηση και πρότεινε να επανακατατεθεί ως υπουργική, συνοδευόμενη με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Γιατί η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση. Σας καλώ να την δείτε κ. Πρόεδρε. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βουλή», είπε.

«Μετανιώσατε κύριε Μητσοτάκη;»

«Εγώ καταλαβαίνω ότι η αγωνία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή και όχι από υπουργό. Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση των βουλευτών. 
Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να υπερψηφίσει την τροπολογία γιατί κατανοεί ότι καλό είναι το παιχνιδάκι για τις εντυπώσεις αλλά καταλαβαίνει ότι αύριο θα πάει να συναντήσει τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να απολυθούν και όταν θα συναντήσει τους βουλευτές του που καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν νόμοι» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Απαντήστε και μην κρύβεστε!»

«Ορίζει ή δεν ορίζει το σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο» είπε απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση πείτε μας ποια. Και σας ρωτώ είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Σας ζητώ για άλλη μια φορά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουμε να κάνουμε μια πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να αποσύρετε την τροπολογία να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει ποιους αφορά αυτή η τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος γιατί θα αφήνετε να υπάρχουν σκιές» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.