ΔΙΕΘΝΗ

Ν. Τουσκ: «Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να διευθετήσουμε πρώτα για το Brexit»

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διευθετήσει πρώτα τα θέματα του διαζυγίου του με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν ξεκινήσει συνομιλίες για μία μελλοντική εμπορική συμφωνία με την Ένωση, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
 
 
 
 
Σε επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από την αυριανή σύνοδο κορυφής που θα είναι αφιερωμένη στο Brexit, ο Ντόναλντ Τουσκ το έθεσε ως εξής : «πριν μιλήσουμε για το μέλλον μας, θα πρέπει να διευθετήσουμε τα θέματα του παρελθόντος».
 
Εξ αρχής το Λονδίνο δεν είχε κρύψει την προτίμησή του προς ένα σχήμα ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης των όρων του διαζυγίου και της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ.
 
«Θα ήθελα να είμαστε ενωμένοι ως προς αυτήν την αρχή κατά τη σύνοδο: θα πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα των προσώπων, τα χρηματοκοοικονομικά, η Ιρλανδία», πριν από την διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας, επέμεινε ο Ντόναλντ Τουσκ.
 
Τρία μεγάλα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: η τύχη των 3 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του 1 εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διευθέτηση του λογαριασμού που το Λονδίνο οφείλει στην ΕΕ και εκτιμάται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες. Και τέλος, το θέμα των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
 
«Δεν αποτελεί μόνο θέμα τακτικής, αλλά δεδομένου του περιορισμένου χρόνου που μας δίνεται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είναι η μόνη δυνατή προσέγγιση», γράφει στην επιστολή του προς τους 27 ο Τουσκ.
 
Μία ημέρα πριν, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το ίδιοι θέμα. «Μία τρίτη χώρα δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα ή προνόμια με μία χώρα μέλος», προειδοποίησε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου η καγκελάριος, ενώ η Τερέζα Μέι απάντησε το βράδυ ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενώνονται σε κοινό μέτωπο κατά της χώρας της.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ