ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα εξοπλιστικά στον Γιάννο Παπαντωνίου

της Άννας Κανδύλη
Συμπληρωματική ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, ασκήθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, για εξοπλιστικά που προμηθεύτηκε η χώρα μας επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης.

Την συμπληρωματική δίωξη είχε ζητήσει εγγράφως η ανακρίτρια του Ν. 4022 κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος της ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου που χειρίζονται τις δικογραφίες, οι οποίες αφορούν στον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και την προμήθεια των ελικοπτέρων NH 90, συμβάσεις που φέρουν την υπογραφή Παπαντωνίου.
Οι δυο δικαστικοί λειτουργοί, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων και των μαρτυρικών καταθέσεων και σε συνδυασμό με τα νεότερα στοιχεία που εστάλησαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς στις αρχές Μαρτίου από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας για την ύπαρξη τριών λογαριασμών που συνδέονται με τον πρώην υπουργό, ζήτησαν την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης.
Μεταξύ των στοιχείων που αξιολογήθηκαν ως σημαντικά από τους ανακριτές, ήταν η κατάθεση του πρώην στελέχους της εταιρείας THALES που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος είχε μιλήσει ευθέως για "δώρα" που πήγαιναν σε υπουργούς, αλλά και όσα κατασχέθηκαν μετά από έφοδο των Αρχών στο σπίτι του αντιπροσώπου της εν λόγω εταιρείας στη χώρας μας.
Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και σε όσα έχουν προκύψει από τις πολυετείς έρευνες των εισαγγελικών αρχών για τους λογαριασμούς που διέθετε η σύζυγος του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου στην Ελβετία και οι οποίοι αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ.