ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στα Βαλκάνια»: Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και βασικός άξονας για τη σταθεροποίηση σε οποιασδήποτε χώρα των Βαλκανίων.
Επίσης, αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και χαρακτήρισε ανησυχητικό το ενδεχόμενο η Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο να κινηθεί σε ποσοστό κοντά στο 40%.
«Μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε, «αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη».
Κατά τον κ. Τσίπρα, ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι και το γεγονός πως ούτε καν οι ψηφοφόροι του Μακρόν επιδοκιμάζουν τη σημερινή Ευρώπη.
Τέλος, παρατήρησε ότι «σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη».
Eπίσης, ενημέρωσε τους σοσιαλιστές ηγέτες για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης -η οποία έγινε αποδεκτή και στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής για το Brexit- σύμφωνα με την οποία, οι κατευθυντήριες γραμμές, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα αποτελέσματα αυτών, δεν συνιστούν κανενός είδους νομικό ή πολιτικό προηγούμενο για άλλη πράξη εντός της Ε.Ε. και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες.
Η σημερινή συμμετοχή του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν η τελευταία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη συμπαράσταση του στις προσπάθειες της Ελλάδας.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο Πρωθυπουργός, ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα και ο κ. Ολάντ είχαν χαλαρή συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ολάντ να επισκεφθεί την Ελλάδα το καλοκαίρι για ξεκούραση και ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε ότι είναι μια καλή ιδέα και ότι μπορεί να πάει έναν μήνα στην Ελλάδα κι έναν μήνα στην Πορτογαλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ