ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε: Συμφωνία στις 22 Μαΐου αν η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Οσο παίρνουν παράταση οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα στις αγορές και την οικονομία, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «Αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και εν συνεχεία να εκταμιευθεί η επόμενη δόση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

Ο Σόιμπλε εξήρε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα ως προς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές, σημειώνοντας ότι είναι θετικά τα τελευταία στοιχεία. Αναγνώρισε δε πως «δεν είναι εύκολη, το ξέρω» η αναπροσαρμογή των συντάξεων. Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να κάνει περαιτέρω προσαρμογές στις συντάξεις, αλλά και να βελτιώσει την είσπραξη φόρων.

Ερωτηθείς γιατί εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Επειδή διαπραγματευθήκαμε με πολύ αποφασιστικό τρόπο και η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προσαρμόσει τις συντάξεις περισσότερο στην οικονομική κατάσταση».

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει επισήμως τις επόμενες εβδομάδες για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.