ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάνουν ουρά οι Σέρβοι για ένα εξοχικό στην Ελλάδα!

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης Σέρβοι και Σκοπιανοί «σαρώνουν» φτηνά και παλιά διαμερίσματα στις ακτές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι τιμές τους έχουν πέσει ακόμη και στο 50%. 
Ηδη το ενδιαφέρον τους έχει στραφεί και στις φτηνές περιοχές της Χαλκιδικής από τη Νέα Ηράκλεια μέχρι τα Νέα Μουδανιά, όπου οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες από ό,τι στις συγκεκριμένες περιοχές των δύο προαναφερόμενων νομών. Το προφίλ των αγοραστών είναι κυρίως ζευγάρια ηλικίας 40-55 χρόνων, που χρησιμοποιούν τα σπίτια αυτά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, για τις αργίες, καθώς και για τα Σαββατοκύριακα που εκδράμουν στην Ελλάδα.
Διαφορετική είναι η εικόνα για τους Βούλγαρους «επενδυτές» που αγοράζουν μεγαλύτερα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες, αφού είναι άτομα με μεγαλύτερα εισοδήματα και προτιμούν περιοχές με υψηλότερες τιμές στη Χαλκιδική, στην Καβάλα, στα Βρασνά και στον Στρυμονικό κόλπο. Επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση και την πτώση των τιμών, που πλέον έγιναν ελκυστικές γι' αυτούς, Σέρβοι και Σκοπιανοί κατά κύριο λόγο, έχουν αγοράσει μόνο στην Περαία Θεσσαλονίκης κοντά στα 400 διαμερίσματα, κυρίως παλιά και σε αρκετά κακή κατάσταση, που χρίζουν ανακαίνισης. Πληρώνουν 15.000-30.000 ευρώ για γκαρσονιέρες 30-50 τ.μ., ενώ ανάλογες είναι οι τιμές σε Νέους Επιβάτες, Νέα Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα.
Μια βόλτα στις οδούς Δημοκρατίας, Ψαρρών, Αποστόλου Πέτρου και Παύλου, ακριβώς πάνω από την παραλιακή ζώνη της Περαίας, αποτυπώνει ανάγλυφα την εικόνα ενός «οργασμού» ανακαίνισης σε παλιά διαμερίσματα, πολλά από τα οποία είναι σε οικοδομές σχεδόν… ετοιμόρροπες, τα οποία έχουν αγοραστεί από Σέρβους και Σκοπιανούς.
Ο Ντράγκολουμπ Ραντισάβλεβιτς, από το Πέτροβατς Να Μλάβι στην ανατολική Σερβία, αγόρασε ένα πολύ παλιό ισόγειο διαμέρισμα στην οδό Αποστόλου Πέτρου και Παύλου και αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Περαία για την ανακαίνισή του. Μάλιστα έφερε μαζί και έναν φίλο του. Οπως μας είπε, το αγόρασε το 2015 έναντι 35.000 ευρώ. Του άρεσε γιατί βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα και έχει έναν μικρό κήπο για να παίζουν τα παιδιά.
Αλλαξε τα κουφώματα, ανακαίνισε το εσωτερικό, το επίπλωσε και τώρα το μόνο που μένει να φτιάξει είναι ο κήπος και η περίφραξη. Εδώ και έναν χρόνο η οικογένεια Ραντισάβλεβιτς απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Περαία, ενώ μένει εκεί και τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για ψώνια ή για βόλτα.
Στην ουρά οι Σέρβοι για ένα εξοχικό στη Β. Ελλάδα 

Ετοιμα για κατεδάφιση
«Είναι ευλογία για την περιοχή μας το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ήρθαν οι Σέρβοι και οι Σκοπιανοί. Αγόρασαν όλα τα παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια. Διαμερίσματα σε οικοδομές της δεκαετίας του '60, όπου δεν υπάρχει ασανσέρ και η σκάλα είναι εξωτερική. Ηταν έτοιμα για κατεδάφιση. Δεν έμενε κανείς εδώ και χρόνια. Ηρθαν αυτοί οι άνθρωποι, τα αγόρασαν, τα ανακαίνισαν και έδωσαν ζωή στην περιοχή», επισημαίνουν στο «Εθνος της Κυριακής» μεσίτες από την Περαία, που έχουν πουλήσει δεκάδες σπίτια την τελευταία τριετία. Η εικόνα της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας έχει πλέον αλλάξει. Πολλά από τα άλλοτε εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν πουληθεί και οι νέοι αγοραστές τα έχουν ανακαινίσει.
Ο Ιγκορ ή Γρηγόρης πλέον Πόποβσκι, μεγάλωσε στην Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ και σπούδασε ιατρική στη Σόφια. Εδώ και πολλά χρόνια μένει στους Νέους Επιβάτες, ενώ διατηρεί ιατρείο στην Περαία. «Πολλοί φίλοι μου έχουν έρθει και έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες στην Περαία και στους Νέους Επιβάτες, γιατί τους αρέσει πολύ εδώ. Είναι μια τουριστική περιοχή, δίπλα στη Θεσσαλονίκη, κατάλληλη για διακοπές, δουλειές αλλά και ψώνια», μας λέει ο ορθοπεδικός -και μάλιστα σε άπταιστα ελληνικά- που είναι γνωστός και αγαπητός στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Πόποβκι, τουλάχιστον 200-300 άτομα από την ΠΓΔΜ έχουν αγοράσει ένα σπίτι στην Περαία και στη γύρω περιοχή, το οποίο επισκέπτονται όλον τον χρόνο. Αρκετοί Σέρβοι και Σκοπιανοί παραχωρούν το σπίτι τους σε φίλους τους. «Εμείς αναλαμβάνουμε την ανακαίνιση. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη οι εργασίες κοστίζουν από 3.000 έως και 15.000 ευρώ» λέει ο Παύλος Καρακατσάνης, ο οποίος διατηρεί πολυμελές συνεργείο και αυτές τις μέρες ανακαινίζει εκ βάθρων ένα διαμέρισμα που αγόρασε Σκοπιανός στην οδό Αποστόλου Πέτρου και Παύλου.
Ελάχιστα διαμερίσματα σε αυτήν την κατάσταση έχουν μείνει πλέον απούλητα στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού και οι τιμές ποικίλλουν, ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση του οικήματος. Σε μια οικοδομή που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση στην οδό Ψαρρών, Σέρβος που μένει μόνιμα στην Ελβετία, αγόρασε πρόσφατα διαμέρισμα αντί του ποσού των 50.000 ευρώ. Σέρβοι και Σκοπιανοί αγοράζουν κυρίως στην Παραλία Κατερίνης και στη Λεπτοκαρυά διαμερίσματα 40-50 τ.μ. έναντι 15.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ υψηλότερες είναι οι τιμές σε άλλες περιοχές του νομού Πιερίας. Στον Στρυμονικό Κόλπο, στις περιοχές της Ασπροβάλτας και των Βρασνών, έχουν «σηκώσει», όπως λένε χαρακτηριστικά οι μεσίτες, όλα τα μικρά και παλιάς κατασκευής διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες, πληρώνοντας 25.000 με 30.000 ευρώ.
Σχεδόν όλα τα διαμερίσματα στην πολυκατοικία της οδού Δημοκρατίας στην παραλιακή ζώνη της Περαίας έχουν αγοραστεί από παρέες Σέρβων από το Νόβισαντ, ενώ ρεπορτάζ με τίτλο «Διαμερίσματα στην Ελλάδα για 20.000 ευρώ» είναι το πρώτο θέμα της ιστοσελίδας «novosti» της Σερβίας.

Πιο ακριβή η Χαλκιδική
Λίγο πιο πέρα, στον Σταυρό, οι τιμές ανεβαίνουν ελαφρώς, ενώ αλλάζει και η εθνικότητα των αγοραστών, αφού πρόκειται κυρίως για Βούλγαρους. Σχετικά υψηλότερες είναι οι τιμές στις «λαϊκές» και πυκνοδομημένες ακτές της Χαλκιδικής, στη Νέα Ηράκλεια, στη Νέα Καλλικράτεια, στα Φλογητά, αφού τα ίδια διαμερίσματα φτάνουν έως και 35.000 με 40.000 ευρώ, όσοι ωστόσο διαθέτουν περισσότερα χρήματα κατευθύνονται προς Πευκοχώρι, Χανιώτη και Πολύχρονο.
Οι αγορές ακινήτων απασχολούν συχνά τα μέσα ενημέρωσης των γειτονικών χωρών, τα οποία δίνουν πληροφορίες για διαθέσιμα ακίνητα, τιμές, αλλά και οδηγίες για την αγορά. Επίσης τονίζουν πως η αγορά σπιτιού στην Ελλάδα είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά από ό,τι στο Μαυροβούνιο ή στην Κροατία.
Με τίτλο «Αμείωτο το ενδιαφέρον εκείνων που αγοράζουν εξοχικά στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας» η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» πραγματοποίησε ρεπορτάζ, στο οποίο τονίζεται πως «όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, αυξάνεται η ζήτηση για αγορά ακινήτων σε τουριστικά σημεία της Ελλάδας». Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι τιμές κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ/τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανεβαίνουν στα 1.200 ευρώ/τ.μ. στη Χαλκιδική και στο Ιόνιο πέλαγος.
Επίσης παρουσιάζουν και προβλήματα που προκύπτουν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «οι διαδικασίες είναι ημινόμιμες, λόγω της μη αναγνώρισης της εγκυρότητας του διαβατηρίου μας από την ελληνική πλευρά», αλλά και του γεγονότος ότι η νομοθεσία της χώρας τους δεν επιτρέπει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ξένη χώρα. Απλούστερες είναι οι διαδικασίες για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που κατέχουν βουλγαρικό διαβατήριο, χώρας δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Οσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητο, είτε το κάνουν στο όνομα άλλου προσώπου είτε μεταφέρουν τα χρήματά τους σε βαλίτσα», μας εξηγεί μεσίτης στα Σκόπια. Η διαδικασία διαρκεί έναν μήνα και απαιτείται συμβολαιογράφος, δικηγόρος, εκτιμητής, μεταφραστής, καθώς και η ύπαρξη ΑΦΜ, ενώ το κόστος όλης της διαδικασίας ανέρχεται σε 3.000-4.000 ευρώ.
Ο ορθοπεδικός Ιγκορ ή Γρηγόρης Πόποβσκι έχει ιατρείο στην Περαία, ενώ 
Ανάλογα δημοσιεύματα εντοπίζονται και σε σερβικά μέσα του Βελιγραδίου, τα οποία μάλιστα δίνουν αναλυτικές οδηγίες και πίνακες με τιμές. «Διαμερίσματα στην Ελλάδα για 20.000 ευρώ», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ σε ένα από αυτά, στην εισαγωγή του οποίου αναφέρεται ότι λόγω της κρίσης οι τιμές έχουν πέσει, ενώ έχουν απλουστευθεί και οι διαδικασίες. «Ακόμη και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης μπορούν να βρουν ένα παλιό διαμέρισμα 40 τ.μ. στην τιμή των 16.000 ευρώ», γράφει ο συντάκτης.

ethnos.gr