ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι δανειστές να πράξουν τα δέοντα

Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση με αφορμή τα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν την Πέμπτη στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.

«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο μνημόνιο. Δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2021, δίχως όμως πρόσθετη χρηματοδότηση», ανέφερε και εκτίμησε ότι αν η συμφωνία είχε κλείσει νωρίτερα το κόστος δεν θα ήταν τόσο βαρύ. «Αν είχαν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις η χώρα δεν θα σερνόταν. Εδώ τελειώνουν οι αυταπάτες και εκπνέει ο λαϊκισμός», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε «οι εξελίξεις να είναι θετικές, οι δανειστές να πράξουν τα δέοντα». «Εύχομαι η τάση της κυβέρνησης να καθυστερεί και να λοξοδρομεί να μην αποτελεί δικαιολογία για να μην ληφθούν οι αποφάσεις, και να μην μεταθέσουν τη ρύθμιση του χρέους σε απώτερο χρόνο Η εκκρεμότητα αυτή πρέπει να κλείσει, το έχω ξεκαθαρίσει και στην ΕΕ», τόνισε.

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι η συνεχής ολιγωρία των κυβερνώντων έχει παγιδεύσει τη χώρα. «Ελπίζω να λήξει και το θέμα της παραμονής του ΔΝΤ. Η όποια λύση όμως θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018. Η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει με δική της ευθύνη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «υπάρχει άλλος δρόμος: η χώρα χρειάζεται έναν νέο παραγωγικό μοντέλο, μία νέα αντίληψη για τον ρόλο του κράτους, ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη ναυτιλία που -όπως επισήμανε- αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομίας. Για την επιβατηγό ναυτιλία είπε ότι κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη, χρειάζεται όμως οργανωμένη πολιτική κινήτρων από την πλευρά του κράτους.

aixmi.gr