ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Πολύωρο θρίλερ χωρίς συμφωνία για το χρέος – Δεν γεφυρώθηκε το χάσμα ΔΝΤ και Βερολίνου

Σε «ναυάγιο» κατέληξαν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Λεμέρ, Τόμσεν είχαν μεταξύ τους συνάντηση για περισσότερες από τρεις ώρες, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο και έτσι η συμφωνία παραπέμπεται για τον Ιούνιο.

«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης.

Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις και τις συμβιβαστικές προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρία προσχέδια τέθηκαν επί τάπητος.

Ντάισελμπλουμ: δυστυχώς δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε το χάσμα

"Είμαστε κοντά σε συμφωνία αλλά απόψει δυστυχώς δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε το χάσμα" τόνισε στις δηλώσεις του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνοντας όμως λόγο για σκληρή δουλειά από πλευράς της Ελλάδας.

«Κάναμε τεράστια πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Εγινε πολύ σημαντική προσπάθεια από την Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει αυτή τη δουλειά ώστε να δοθεί η δόση πριν το καλοκαίρι», τόνισε και πρόσθεσε: "είχαμε πει ότι όταν υπάρξει συμφωνία στην αξιολόγηση θα δούμε το θέμα του χρέους. Είχαμε μια πρώτη συζήτηση σε βάθος για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους εξετάζοντας λύσεις και περιορισμούς, αλλά σε αυτή τη φάση δεν φτάσαμε σε συνολική συμφωνία".

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση τις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup, ενώ ξεκαθάρισε ότι μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι χρειάζεται αλλά υπάρχουν δυο περιορισμοί: ότι πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που συμφωνήσαμε το Μάιο του 2016 και ότι η τελική απόφαση για το τι χρειάζεται θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, είπε ότι είναι εντυπωσιασμένο από την προσπάθεια των Ελληνων και ότι είναι πλέον έτοιμο να πάει στο ΔΣ για ένα πρόγραμμα αλλά περιμένει να δει το θέμα του χρέους. "Πρέπει να κλείσουμε το κενό και αυτό θα μας φέρει σε μια πιο θετική ολοκλήρωση στο επόμενο Eurogroup" κατέληξε.