ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστατώθηκαν οι κάτοικοι: Ετοιμάζουν διόδια στην είσοδο της Εύβοιας!

Έκπληκτοι οι κάτοικοι αλλά και οι φορείς της Εύβοιας πληροφορούνται ότι στις αρχές Ιουνίου ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή μετωπικού σταθμού διοδίων στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου

Με επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου , στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Νικόλαο Μαυραγάνη και στους Βουλευτές Ν. Ευβοίας κ.κ. Γεώργιο Ακριώτη, Αναστάσιο Πατσιόλη, Ζωή Λιβανιού,ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, εκφράζει την έκπληξη του για την επιχειρουμένη επιβολή διοδίων, καταγγέλλοντας την αθέτηση δέσμευσης της Κυβέρνησης, από τις 18 Ιανουάριου 2017, ότι θα παγώσει το θέμα.
Όπως αναφέρει, «η εγκατάσταση σταθμού διοδίων είναι άδικη και καταχρηστική για την Χαλκίδα και για ολόκληρο τον Νομό Εύβοιας καθώς από νομικής απόψεως, ο δρόμος επί του οποίου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των διοδίων κατασκευάστηκε ως συγχρηματοδοτούμενο έργο με ευρωπαϊκούς πόρους του Γ’ ΚΠΣ (2000-2006) και σε καμία περίπτωση με δαπάνες της παραχωρησιούχου Ιόνιας Οδού».
Όπως επισημαίνει «η υλοποίηση των ανωτέρω, πηγάζει από σύμβαση μεταξύ του Κράτους και της παραχωρησιούχου για αποπληρωμή οφειλών προς την τελευταία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν αποτελεί ζήτημα δικής μας αρμοδιότητας να κρίνουμε, ή πολύ περισσότερο να αποφασίσουμε, αν το Κράτος οφείλει χρήματα στην παραχωρησιούχο. Αντιθέτως, αυτό που όλοι γνωρίζουμε, είναι ότι σε κάθε περίπτωση ουδεμία οφειλή προς οποιαδήποτε εταιρεία πηγάζει από έργο που έγινε στο Νομό Ευβοίας, ειδικότερα δε, από την κατασκευή της Νέας Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Σχηματαρίου».
Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην επιστολή, η επίμαχη σύμβαση, καίτοι έχει κυρωθεί με Νόμο, μπορεί και πρέπει με συμφωνία αμφοτέρων μερών να τροποποιηθεί, έστω, μόνο κατά το μέρος που αφορά στον τρόπο απόδοσης των χρημάτων που αναγνωρίζει το Κράτος ότι οφείλονται στην παραχωρησιούχο.
Κοινώς, αφορά το Κράτος αν οφείλει ή όχι στην Ιόνια Οδό, αλλά αφορά όλους μας το ότι δεν οφείλεται ούτε ένα ευρώ για έργο που έγινε στην περιοχή μας. Αυτό δε, επακριβώς, είναι το σημείο που οφείλει και μπορεί να αλλάξει στη σύμβαση παραχώρησης.
Περαιτέρω, αν σε επίπεδο Κυβέρνησης, ο ως άνω προτεινόμενος χειρισμός εμποδίζεται από το λεγόμενο “πολιτικό κόστος”, πέραν της φαυλότητας ενός τέτοιου κριτηρίου, η τυχόν εγκατάσταση σταθμού διοδίων στο δρόμο Χαλκίδα – Σηματάκι, θα επιφέρει πολλαπλές και τέτοιου τύπου συνέπειες. Είναι δε στην απόλυτα ιδική σας ευχέρεια και κατά την άποψή μας ευθύνη, να προκαλέσετε ανάλογο κοινοβουλευτικό κόστος».
Φορείς της Ευβοίας κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου καθώς όπως υποστηρίζουν, τα διόδια πριν την Χαλκίδα θα οδηγήσουν σε πλήρη απομόνωση το νησί από επισκέπτες (μια βόλτα για ένα μπάνιο θα κοστίζει ο κούκος αηδόνι) ενώ θα επιβαρύνουν οικονομικά κάτοικους και εργαζομένους που πηγαινοέρχονται.

Του Σπύρου Πάνου
newsbomb.gr