ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντωνοπούλου: Καλό θα είναι η αντιπολίτευση να λογικευθεί…

Τη στήριξη της κυβέρνησης για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους ζητεί από την αντιπολίτευση η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Left.gr.

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρει ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση και να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε καλό θα είναι η αντιπολίτευση να λογικευθεί. Η ΝΔ να καταλάβει ότι έχουμε αρχίσει και μπαίνουμε σε άλλο χώρο και χρόνο και να συμπορευθεί σε αυτά τα δύσκολα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει ότι μπορεί ορισμένα μέτρα να προτιμούσαμε να μην τα είχαμε πάρει, προσθέτει ωστόσο, ότι η διαπραγματευτική ομάδα κέρδισε σε κάποια θέματα, όπως είναι τα εργασιακά, καθώς επανέρχονται τα εργασιακά δικαιώματα μετά το τέλος του μνημονίου.

Δηλώνει με βεβαιότητα ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 15 Ιουνίου, «θα μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα και να επικεντρωθούμε στα θετικά τα οποία θα επιτρέψουν στην οικονομία να πάρει μια ανάσα».

Εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα βγει από την αυστηρή επιτήρηση, ενώ στόχος είναι αυτό να συμβεί «με το λιγότερο δυνατό κόστος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρεται και στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και υπογραμμίζει ότι είναι συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς, και μάλιστα, ότι ένα εντυπωσιακό 40%-50% βρίσκει δουλειά μετά το πέρας της διαδικασίας, ενώ στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου συμμετέχουν κατά 80% άνεργοι, 78% έχουν να εργαστούν πάνω από τρία χρόνια ενώ είναι πάνω από 45 ετών.

Αναφερόμενη στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, σημειώνει ότι κάθε μήνα ιδρύονται περίπου 50 σχετικές επιχειρήσεις, ενώ ως τέτοιες νοούνται, μεταξύ άλλων, η Εφημερίδα των Συντακτών, η Μοδούσα στην Μυτιλήνη που παράγει λάδι και το commonslab που ασχολείται με το ανοικτό λογισμικό. Όπως σημείωσε «πρόκειται για ένα εναλλακτικό τρόπο παραγωγής, κατανάλωσης αλλά και τρόπο ζωής. Στηρίζεται πάνω σε δημοκρατικές διαδικασίες, σε σχέσεις ισονομίας. Καταργείται η σχέση ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο».