ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Να σεβαστεί επιτέλους η Τουρκία την οικουμενικότητα της Αγίας Σοφίας

Ερωτήσεις στην Κομισιόν κατέθεσαν την Πέμπτη (22/06/2017) οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας απέναντι στην Αγία Σοφία, ενός οικουμενικού μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Αναλυτικά η ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη:
«Σε νέα πρόκληση προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία καθώς παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet) τελέστηκε προσευχή και αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.
Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ, στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ, μεταδόθηκε, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο “σφραγίζοντας” την κάλυψη της τουρκικής Κυβέρνησης στην προκλητική αυτή κίνηση.
Για μία ακόμη φορά η Τουρκία δεν σέβεται την Ιστορία. Παριστάνει ότι δεν την γνωρίζει. Αγνοεί – ή κάνει πως αγνοεί – τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μπερδεύει τις πολιτικές της επιδιώξεις με τη θρησκεία βάζοντάς την στην υπηρεσία τους.
Η Αγία Σοφία – ο εμβληματικός ναός της Κωνσταντινούπολης – αποτελεί από το 537 το Φάρο της Ορθοδοξίας. Είναι σήμερα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη σφραγίδα της UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1934.
Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό.
Η UNESCO και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να γίνει σεβαστή η οικουμενικότητά της;».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Με προκλητική απόφαση των τουρκικών αρχών επετράπη για ακόμα μια φορά κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, όπως και πέρσι, η μετατροπή σε τζαμί του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με την ανάγνωση του κορανίου και μάλιστα για τις ανάγκες ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο “Αγία Σοφία – Η ώρα της Αφθονίας”. Ο ιστορικής σημασίας χώρος της Αγίας Σοφίας αποτελεί από το 1934 μουσείο και πόλο έλξης τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συγκαταλέγεται από το 1985 στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η εν λόγω απόφαση αλλοιώνει τον πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου, συνιστά προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος των απανταχού Χριστιανών και δεν σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Δεδομένου ότι από το 1972 υπάρχει η Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κάθε χώρα που έχει στην επικράτεια της ένα τέτοιο μνημείο οφείλει να μην αλλοιώνει τον πολιτιστικό του χαρακτήρα, ερωτάται η Επιτροπή:
– Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει άμεσα σε συνεργασία με την UNESCO για την προστασία του πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας;
– Δεν θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο φαλκιδεύεται ο διαθρησκευτικός διάλογος που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε.;».

newsbomb.gr