ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από επίθεση σε τράπεζα!

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρώι σε τράπεζα στο νότιο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες πολίτες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τουλάχιστον 34 άτομα -πολίτες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί- που περίμεναν να λάβουν τους μισθούς τους ενόψει της γιορτής του Έιντ, σκοτώθηκαν. Επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 34 νεκρούς και σχεδόν 60 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κάνουν λόγο για 73 νεκρούς.

Η έκρηξη, η οποία τραυμάτισε άλλους περίπου εξήντα ανθρώπους, σημειώθηκε το πρωί στην καρδιά της Λασκάρ Γκα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, μπροστά σε υποκατάστημα της Νέας Τράπεζας της Καμπούλ, το οποίο δέχθηκε επίθεση για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια.
Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Κάρι Γιούσουφ Αχμάντι, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση το απόγευμα, υποστηρίζοντας ότι «σκοτώθηκαν 73 στρατιωτικοί και αστυνομικοί που είχαν πάει να πάρουν τους μισθούς τους πριν από τις γιορτές». Οι ισλαμιστές αντάρτες τείνουν συχνά να υπερτιμούν τις απώλειες που προκαλούν οι ενέργειές τους.

Η Χελμάντ, από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων παπαρούνας -της βάσης για την παραγωγή οπίου και ηρωίνης- που διακινούνται παγκοσμίως, ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους Ταλιμπάν.

Το γραφείο Τύπου του κυβερνήτη της επαρχίας, το οποίο ανακοίνωσε τον νεότερο απολογισμό των 34 νεκρών και των 58 τραυματιών, ανέφερε ότι αντίθετα με όσα ισχυρίστηκαν οι ισλαμιστές αντάρτες «η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά».

Ο κυβερνήτης, Χαγιατουλάχ Χαγιάτ, υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί «εξονυχιστική έρευνα».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα λίγη ώρα μετά την έκρηξη του παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών εικονίζουν ακρωτηριασμένα πτώματα, πεταμένα πάνω στις καρότσες ανοιχτών ημιφορτηγών της αστυνομίας.