MEDIA

Τζανακόπουλος για Πήγασο: «Οι τράπεζες να κάνουν ό,τι με τον ΔΟΛ»

Στις τράπεζες πέταξε το μπαλάκι ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος για την τύχη που θα έχουν οι εργαζόμενοι της Πήγασος και του Έθνους, υπογραμμίζοντας παράλληλα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πως «αναμένουμε από τις τράπεζες να πράξουν το δέον, ώστε να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση σε σχέση με όσα έγιναν στον ΔΟΛ. Οι θεσμικές δυνατότητες της κυβέρνησης είναι περιορισμένες. Θεωρώ ότι θα έχουν τη σύνεση να μην διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο όμοιες καταστάσεις». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, υποστήριξε δε πως «διεξάγεται σήμερα ένας ανηλεής επιχειρηματικός πόλεμος για αλλαγές στο μιντιακό τοπίο πολλές φορές στις πλάτες των εργαζομένων. Ο πόλεμος που διεξάγεται έχει συμμέτοχους τράπεζες, ιδιοκτήτες και πολιτικά κόμματα και περιλαμβάνει ισοπέδωση ιδεολογικών ταυτοτήτων στον βωμό της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση» και εκτίμησε πως «η κατάσταση στον Πήγασο αποτελεί ένα μέρος αυτού του πολέμου για την αναδιάρθρωση του Τύπου. Προηγούμενο επεισόδιο ήταν ο ΔΟΛ». 

Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση θα λάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την σωτηρία των θέσεων εργασίας, όπως του ζήτησε ο κ. Λοβέρδος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «ο πρωθυπουργός πριν λίγους μήνες είχε προτείνει σε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε διακομματική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των όρων σωτηρίας του χώρου» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Προς τιμήν της η κυρία Γεννηματά αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού. Η ΝΔ τορπίλισε τη διαδικασία. Δεν αποδέχθηκε τη διακομματική συναίνεση. Έχει δώσει τη δυνατότητα για μια άναρχη εξέλιξη έτσι ώστε τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι τράπεζες. Αν υπάρξει συναίνεση βεβαίως και να προχωρήσουμε».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως «η διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία αποτελεί πρωτοβουλία των πιστωτών. Αυτό έγινε και στον ΔΟΛ, όπου η εργοδοσία αρνούνταν να βάλει το χέρι στην τσέπη. Στη σημερινή κατάσταση αναμένουμε από τις τράπεζες που έχουν και το πρώτο λόγο να διαχειρισθούν την υπόθεση Έθνους και Πήγασου με τον ίδιο τρόπο που χειρίστηκαν τον ΔΟΛ». 

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε πως «μετά την εμπειρία του ΔΟΛ, είπαμε ότι αν η κυβέρνηση χρειάζεται συνεννόηση για νομοθετική ρύθμιση, εμείς είμαστε εδώ. Αν όχι, τότε είπαμε, να βρείτε λύση για να πληρωθεί μέρος των δεδουλευμένων, ώστε αν βρεθεί λύση, να βρεθεί με το Μέσο σε λειτουργία» και εξήγησε πως «υπάρχουν ορισμένα θέματα που σχετίζονται από τις τράπεζες. Ο κλοιός είναι ασφυκτικός και έχετε ευθύνη. Προκαλέσατε μια κατάσταση που όλη η Ελλάδα είναι υπόδικη. Κάθε μέρα καταδικάζονται ή αθωώνονται. Έχετε δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό υποδικίας. Λένε από τις τράπεζες ότι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις για τους εργαζόμενους γιατί κινδυνεύουν να καταστούν υπόδικοι» ενώ υπενθύμισε προς την κυβέρνηση πως «επί δικών σας ημερών δόθηκε το ομολογιακό δάνειο στην Πήγασος». «Λειτουργείτε με πιέσεις και εκβιασμούς», είπε ο κ. Λοβέρδος για να καλέσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «να βρείτε κάποιο τρόπο να πιεστεί η εταιρεία να καταβάλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους». 

Πηγή: Protothema.gr