ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την Ελλάδα

Την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) δημοσίευσε η Κομισιόν. Η συγκεκριμένη επισημαίνει πως το ελληνικό πρόγραμμα τηρείται και αυτό «ξεκλειδώνει» την εκταμίευση της δόσης που είναι απαραίτητη για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το ύψος αυτών, βάσει των υπολογισμών των δανειστών ανέρχεται στα 6,460 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,365 δισ. ευρώ αφορά σε συντάξεις εν αναμονή και περίπου 1,9 δισ. ευρώ αφορά εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Όπως είχε ανακοινώσει μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 800 εκατ. ευρώ θα γίνει μετά το καλοκαίρι και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών θα έχει συνεισφέρει με ίδιους πόρους στην μείωση του στοκ των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η έκθεση αποκαλύπτει τη σχέση ίδιων πόρων έναντι των εκταμιεύσεων από τον ESM, σε αναλογία 1 προς 2 έναντι των εκταμιεύσεων δανειακών κεφαλαίων για αυτό το λόγο. Επομένως για να πάρει τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να έχει αποπληρώσει με έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ληξιπρόθεσμες οφειλές 400 εκατ. ευρώ.

Βασικός κορμός της έκθεσης όσον αφορά στα μέτρα είναι τα προνομοθετημένα που αφορούν στην εξοικονόμηση 1% από τις συντάξεις το 2019 και 1% από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020-22. Προβλέπεται ότι το φορολογικό πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα, το 2019, αν το ΔΝΤ κρίνει ότι χρειάζεται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η έκθεση αναφέρει στο βασικό σενάριο βιωσιμότητας του χρέους ότι από 3,5% του ΑΕΠ το 2022 υποχωρούν σταδιακά ως εξής: στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως το 2060. Δηλαδή κατά μέσο όρο, το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο 2019-2060 διαμορφώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ. Τα άλλα τρία εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο από 2,2% του ΑΕΠ έως και 1,7% του ΑΕΠ.

113 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΚΟ

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και 113 απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα από εδώ και στο εξής ενώ αναφορά γίνεται και στο δεύτερο πακέτο των 11 ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο Υπερταμείο και είναι οι εξής:

1 Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (25%)

2 Εναπομείναντα αεροδρόμια

3 ΓΑΙΑΟΣΕ

4 Ελληνικές Αλυκές

5 Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

6 ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

7 Διώρυγα Κορίνθου

8 Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

9 Helexpo

10 Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και/ή παραχωρήσεων που ανήκουν στο Δημόσιο και ελέγχονται από την ΛΑΡΚΟ

11 Ποσοστά μειοψηφίας: ΟΤΕ (1%), ΚΑΕ (Folli Follie Group), Hellenic Duty Free

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Στην έκθεση υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει οριστικά, ωστόσο δεν απειλούν την εκταμίευση της δόσης. Πρόκειται για την επέκταση της εθελοντικής φορολόγησης των εφοπλιστών, τον επανυπολογισμό και την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ όπου θα γίνει περισσότερη τεχνική εργασία πριν κλείσει ο τρέχον μήνας.

Σε ότι αφορά τους εφοπλιστές σημειώνεται ότι το Δ.Σ. της Ένωσης συμφώνησε στις 12 Ιουνίου την επέκταση της φορολόγησης και το 2018 και αυτό θα επιβεβαιωθεί στη Γενική Συνέλευση στις 26 Ιουνίου.