ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας άλλες δύο ιταλικές τράπεζες!

Ακόμη δύο ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αναμένεται να διασωθούν με κρατική βοήθεια. Δεν λείπουν, ωστόσο, και οι αντιρρήσεις για τη νέα «αφαίμαξη» του προϋπολογισμού, αναφέρει σε άρθρο της το Σάββατο (24/06/2017) η Deutsche Welle.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το είπε ξεκάθαρα: δυο ιταλικές τράπεζες, η Veneto Banca και η Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντσα, κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. Κατά συνέπεια πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την διάσωσή τους.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι υγιείς τομείς των δυο πιστωτικών ιδρυμάτων θα περάσουν στην ιδιοκτησία ενός τρίτου τραπεζικού οργανισμού, του San Pàolo-Intesa, o oποίος προσφέρει για την εξαγορά το …συμβολικό ποσό του ενός ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις με το ιταλικό υπουργείο οικονομικών, τις ώρες αυτές, συνεχίζονται σε πυρετώδη ρυθμό.
Tα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο, αναμένεται να επιβαρύνουν το ιταλικό δημόσιο. Το συνολικό κόστος για το κράτος μπορεί να φτάσει και τα δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμούν οι ειδικοί.
Στόχος του εγχειρήματος είναι να σωθούν οι καταθέσεις στις δυο τράπεζες υπό κατάρρευση- καταθέσεις που αγγίζουν τα είκοσι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.